1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможни са незначителни повишения на речните нива

Възможни са незначителни повишения на речните нива

Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение

Анализът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) е направен на базата на измерените водни стоежи и изчислените по временни ключови криви водни количества от оперативни конвенционални и автоматични хидрометрични станции на НИМХ.

Дунавски басейн: през последното денонощие речните нива в басейна са се понижавали или останали без съществени изменения. Регистрирани са колебания на водните нива в басейна от - 7 см до + 7 см. Водните количества на реките в басейна са около праговете за средни води.

Черноморски басейн: речните нива през последното денонощие са останали без съществени изменения. Регистрирани са понижения на водните нива с до - 2 см. Водните количества на наблюдаваните реки в Черноморския басейн са под праговете за средни води.

Източнобеломорски басейн: речните нива в по-голяма част са се понижавали или са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на водните нива в басейна през последното денонощие са от - 15 см до + 11 см, като вследствие действието на хидротехнически съоръжения са отчетено повишение от + 72 см във водосбора на р. Въча. Водните количества в горното течение на р. Арда са около праговете за високи води. Около праговете за средни води са водните количества във водосборите на р. Тунджа и р. Марица.

Западнобеломорски басейн: през последното денонощие речните нива в по-голямата част от басейна са останали без съществени именения. Регистрираните колебания на водните нива в басейна са от -11 см до +5 см. Водните количества в горното течение на р. Струма са около праговите за високи води, а в останалата част от басейна са около и под праговете за средни води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн вследствие на частично снеготопене днес и утре са възможни незначителни повишения на речните нива в планинските части от басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 12, 13 и 14 декември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите три дни водните нива ще са без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 12, 13 и 14 декември, че водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите три дни водните нива в целия водосбор на р. Янтра ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на р. Черни Лом на 12, 13, 14 и 15 декември водните количества. ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 3-4 дни водните нива във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите три дни нивата на реките в басейна ще се понижават или ще бъдат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Източнобеломорски басейн: днес и утре в резултат на частично снеготопене са възможни незначителни повишения в планинските части от басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

  • Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
  • Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: днес и утре в резултат на частично снеготопене са възможни незначителни повишения в планинските части от басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/

На 12 декември 2017 г. опасни метеорологични явления в страната не се очакват.

Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 11 декември е 4143,4 млн. м3 и представлява 63,8 % от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 80% от общия им обем
  • напояване – 45,9 % от общия им обем
  • енергетика – 74,7 % от общия им обем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.