1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гласуването за евентуална тотална забрана на неоникотиноидите се отлага за март следващата година

Гласуването за евентуална тотална забрана на неоникотиноидите се отлага за март следващата година

Европейската агенция за сигурност на храните е обещала да представи новия си доклад през февруари

Гласуването за евентуална тотална забрана на неоникотиноидите се отлага за март следващата година. Това решиха участниците в дискусията в рамките на Постоянния комитет за растенията, животните, храните и фуражите. Повечето страни-членки изразиха становище, че гласуването трябва да се проведе едва след като Европейският орган за безопасност на храните актуализира оценката си за препаратите.

Европейската агенция за сигурност на храните е обещала да представи новия си доклад през февруари. Припомняме, че Европейската комисия иска да забрани употребата на открито на всички препарати, оценени като опасни за пчелите. Подобна тотална забрана би засегнала най-вече посевния материал за захарно цвекло, както и картофите за разсад. В момента е забранено третирането на семена от рапица и царевица.

При заседанието на Постоянния комитет експертите одобриха критериите за идентификация на ендокринните дисруптори, тоест веществата, които се съдържат в пестициди и увреждат еднокринната система. Тези критерии бяха предложени от Световната здравна организация. Предстои Европейският парламент и Европейският съвет също да ги приемат. След това всички вещества, съдържащи се в препаратите за растителна защита, които са смятани за опасни за хормоналния баланс на хората и животните, ще могат да бъдат подложени на проверка и евентуално изтеглени от пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.