1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не са установени щъркели в безпомощно състояние край Дулово

Не са установени щъркели в безпомощно състояние край Дулово

При случай на намерено животно в безпомощно състояние е необходимо е да се подаде сигнал в регионалната екоинспекция

Не са установени птици от вида Бял щъркел в безпомощно състояние в землището на община Дулово. Това установиха днес експерти на екоинспекцията при проверка на място. Тази сутрин в РИОСВ – Русе са постъпили сигнали за ята птици от защитения вид в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар. Най-голямото ято е забелязано в землището на Дулово – около 180 птици. Те били с частично обледени крила, но в състояние да летят. Вероятно птиците извършват прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване и са били застигнати от неблагоприятните метеорологични условия.

Експерти на РИОСВ са във връзка с кмета на община Дулово и жител на с. Зарица, община Главиница, приютил бедстващи щъркели. Птиците, които са в безпомощно състояние и се нуждаят от специализирана ветеринарна помощ, след обстоен преглед ще бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора.

При случай на намерено животно в безпомощно състояние не е желателно гражданите да се опитват сами да оказват помощ, с оглед на личната им безопасност. Необходимо е да подадат сигнал в регионалната екоинспекция, горските стопанства или съответната община.

В днешния случай РИОСВ – Русе получи пълното съдействие на общините Дулово, Главиница, както и на кметовете на селата Българка и Зарица. Дадени са им предписаия да бъдат бдителни за наличие на птици в безпомощно състояние.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.