1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малко над 88 милиона тона ще бъде тазгодишната реколта от царевица в Бразилия

Малко над 88 милиона тона ще бъде тазгодишната реколта от царевица в Бразилия

Такава е априлската прогноза на земеделското министерство в страната

Малко над 88 милиона тона ще бъде тазгодишната реколта от царевица в Бразилия, се казва в априлската прогноза на земеделското министерство на страната. Количеството остава обаче под миналогодишното, макар и прогнозата да е коригирана с милион и половина тона нагоре.

През миналата стопанска година фермерите в най-голямата държава на Южна Америка прибраха 9 процента повече царевица. Тази година се очаква рано засетите площи да донесат около 25 милиона тона, като това са 500 хиляди тона повече, отколкото се предвиждаше миналия месец. В сравнение със стопанската 2016/17-та количеството е с 16 процента по-малко. Причините са две – свиване на площите с близо 8 на сто до 5 милиона хектара, както и с 9 процента по-ниски добиви от хектар.

От по-късно засетите сортове се очакват 63 милиона тона, като прогнозата е коригирана с 800 хиляди тона нагоре. Това са все още 6 процента по-малко, отколкото през миналата година. И тук площите са намалени с над 4 на сто до 11 милиона хектара. Според последните прогнози късните сортове ще допринесат за близо 3-четвърти от цялата реколта от царевица на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.