1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черно море

Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черно море

Пречиствателните съоръжения работят и са в техническа изправност

Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черно море. Това стана ясно след проверка на чистотата на плажовете от РИОСВ – Бургас, Министерството на туризма и РЗИ на плажовете в Слънчев бряг, Поморие и Несебър. Пречиствателните съоръжения работят и са в техническа изправност.

Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море. Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишения на нормите за заустване в Черно море в нито едно от съоръженията. РИОСВ в Бургас и Варна заедно с Басейнова дирекция „Черноморски район“ са извършили над 63 проверки, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. „Всички съоръжения са включени в канализационните системи на населените места и няма нерегламентирано отвеждане на отпадъчни води в Черно море“, подчерта инж. Атанасова.

„Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес отново го доказаха проверките, които направихме по крайбрежието“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците. Предстои също да се направи мониторинг дали одобрените от нея схеми за преместваеми и търговски обекти отговарят на фактическото положение на място.

Няма нерегламентирани отвеждания на отпадъчни води от временните преместваеми обекти на морските плажове на територията на съответните общини. Проверени са ПСОВ Равда-Слънчев бряг-Несебър, ПСОВ Поморие, ПСОВ Царево, ПСОВ Лозенец, ПСОВ Китен-Приморско, ПСОВ-Созопол и ПСОВ Обзор-Бяла.

„От началото на сезона са извършени 84 проверки на водите за къпане“, съобщи и директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане.  На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите. Тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017 г. С отлично качество сега са 48% от плажовете, а с добро – 52%, сочат изследванията на РЗИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.