1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Твърд Брекзит крие огромни рискове за селското стопанство на Острова

Твърд Брекзит крие огромни рискове за селското стопанство на Острова

Великобритания може да се окаже в положение на търговско ембарго

Последствията за британското селско стопанство при Брекзит без споразумение ще бъдат фатални. За това предупреждават фермерски организации ден след поражението на министър-председателя Тереза Мей при гласуването в парламента в сряда вечер.

При гласуването Мей претърпя пълен крах, след като само 202 депутати подкрепиха договореното от нея споразумение с Брюксел. Против гласуваха 432 народни представители. Веднага след това лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вот на недоверие срещу правителството. С това нараства вероятността Великобритания да напусне Съюза без договор, както и да се стигне до предсрочни избори и дори до втори референдум.

За селското стопанство на Острова подобна политическа несигурност води до сериозни последствия, изтъкнаха от фермерските организации на кръгла маса, за да обсъдят непосредствените последствия от парламентарния вот.

В свое изявление представителите на различните селскостопански отрасли предупреждават, че страната може да се окаже в положение на търговско ембарго за всички животински продукти. Причината е, че след Брекзит Великобритания ще се превърне в "трета страна" за Европейския съюз и вече няма да може да изнася безпрепятствено животинска продукция. На пазара на Общността се допускат само стоки от одобрени държави, а ще минат месеци, преди Обединеното кралство да получи такъв статут. Особено силно засегнат ще бъде овцевъдният сектор, който през 2017 година насочи 94 процента от общия си износ именно за останалата част от Съюза.

Друга опасност идва от евентуални мита, които Европа може да наложи на британските стоки. В такъв случай за пилешко месо ще се плащат 27 процента, за агнешко – 46 на сто, а за говеждо – 65 процента.

От друга страна британското селско стопанство ще изпадне в затруднение, тъй като търговските бариери ще попречат на вноса на ветеринарни медикаменти, торове, препарати за растителна защита, фуражи и резервни части за агротехниката.

Не на последно място стои и въпросът с работната ръка, от която фермерите на Острова се нуждаят. Голяма част от сезонните работници идват от източните страни-членки на Съюза.

Гледайте повече в Новините на АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.