1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За 123 път беше отбелязан професионалният празник на растителнозащитника

За 123 път беше отбелязан професионалният празник на растителнозащитника

Зам.-министър Янко Иванов присъства на събитието

"Стриктният контрол при производството на растения и растителни продукти гарантира качество и безопасност на произведените стоки. По този начин се осигурява стабилното им присъствие не само на европейския, но и на световния пазар". Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на честването на професионалния празник на растителнозащитника, с който се отбелязват 123 г. от началото на официалната растителна защита в България.

Растителната защита е един от най-важните и отговорни сектори в земеделието и България има много стари традиции в тази област. Растителнозащитниците се грижат за опазване на растенията и растителните продукти от вредители и следят за прилагането на превантивни мерки и методи за борба с тях. Основна цел при изпълнението на тези дейности е защитата здравето на хората и опазването на околната среда от замърсяване с пестициди.

Заместник-министърът посочи, че като част от растителнозащитната общност на Европейския съюз, пред страната ни има сериозни предизвикателства. Сред тях са поддържане на устойчива растителна защита, съобразена със законодателните норми на ЕС, както и задълженията в областта на фитосанитарната дейност за опазване на външната граница на Европейския съюз от външно-карантинни и инвазивни видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.