1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Невиждана суша в Доминиканската република

Невиждана суша в Доминиканската република

От това страда най-вече селското население

Най-малко 7 хиляди говеда са загинали от жажда в северната част на Доминиканската република. Страната страда от невиждана суша, чийто край няма да настъпи преди началото на месец май.

Доминиканската република заема източната част от остров Испаньола в Карибския басейн. В западната, по-малка част, е държавата Хаити, най-бедната страна в региона. Климатът е тропически, със средни температури от 25 градуса. Обикновено на север падат обилни дъждове, между 2000 и 2500 милиметра годишно, докато на юг климатът е по-сух с валежи от 500 милиметра.

Тази година ситуацията е различна. В провинция Сантяго Родригес, в северозападната част на Доминиканската република не е валяло от месеци, а местните синоптици говорят за най-страшната суша от 30 години насам. Почти всички реки са пресъхнали, в лагуните по крайбрежието почти не е останала вода, а подпочвените води са паднали до рекордно ниски нива.

От това страда най-вече селското население. Заради липсата на вода и фуражи са загинали хиляди говеда. В момента пасищата са изсъхнали, а тревата е кафява. Повечето от фермерите в региона не могат да си позволят да купуват фуражи и се надяват правителството в Санто Доминго да им отпусне финансова помощ.

Специалистите смятат, че сушата се дължи на феномена Ел Ниньо. От началото на годината количеството валежи е намаляло с 52 процента, изчисляват метеоролозите. Прогнозите за следващите 2 месеца са за високи температури и почти никакъв дъжд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.