1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни приходи от износ на аграрни продукти в Нова Зеландия

Рекордни приходи от износ на аграрни продукти в Нова Зеландия

Най-голям дял в експорта имат млечните продукти

Новозеландските приходи от износ на селскостопанска продукция ще достигнат нов рекорд през настоящата стопанска година, която трае до края на юни. Всички сектори отбелязват ръст, сочи официалната статистика.

Според последните изчисления на земеделското министерство приходите от експорт на аграрни продукти, включително и от горското стопанство, ще достигнат 27,6 милиарда евро, което е с 1 милиард и 790 милиона повече, отколкото през предишния период.

"Това постижение е забележително, особено на фона на отслабващ икономически растеж в световен план и при заплахите и несигурността, произтичащи от търговските конфликти", каза аграрният министър Деймиън О'Конър. Според него увеличението на експорта се дължи основно на благоприятните метеорологични условия, довели до ръст на производството, в комбинация с поевтиняването на новозеландския долар на валутните пазари и увеличеното потребление на храни в Китай.

Народната република е основният клиент за четири от седемте категории селскостопанска продукция. На Китай се падат около 29 процента от износа, донесли приходи в размер на близо 7,7 милиарда евро.

Най-голям дял в експорта имат млечните продукти, за които чуждестранните вносители са платили 10,6 милиарда евро, с 554 милиона повече, отколкото през предишната стопанска година. Животновъдите, отглеждащи говеда и овце, също отчитат ръст при износа. Техните резултати са с 6 процента по-добри, достигайки 6,1 милиарда евро. Най-голямо увеличение се очаква при кивито и виното – плюс 15,7 процента до рекордните 3,8 милиарда евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.