1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата ще се отрази и на пролетните култури

Сушата ще се отрази и на пролетните култури

За това алармират земеделски стопани от Добруджа

Кризисна ситуация на полето. Сушата застрашава не само есенните култури, тя може да компрометира новата реколта от царевица и слънчоглед. За това алармират земеделски стопани от Добруджа, които са готови да започнат пролетната сеитба.

Повечето земеделски производители от Добричка област са приключили с подготовката на почвата за сеитба на пролетни култури. В отделни стопанства дори вече започна залагането на новата реколта от слънчоглед. Сериозен е проблемът с липсата на почвена влага. В момента запасите са със 120 литра по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Сушата се отрази върху есенните култури. Пшеницата се забави в развитието си, но започна да наваксва и да брати. Ще има обаче разоравания на посеви с рапица. 189 000 дка с маслодайната култура зясаха стопаните от Добруджа през есента. Последните данни сочат, че растенията от над 40 000 дка не са поникнали. 

Изграждането на поливни съоръжения в безводна Добруджа е едно от решенията на проблема с климатичните аномалии. Това подчерта на среща със земеделски стопани Явор Гечев.

За да бъдат изградени нови поливни инсталации, е нужно коопериране на стопаните, смята Явор Гечев. Според браншовика, в сега действащия закон няма възможности за успешно сдружаване и изграждане на напоителни системи.

Изграждането на поливни съоръжения се влияе и от възможностите за окрупняване на земеделските площи. Все още обаче пазарът на земя у нас е хаотичен, смята Кирил Боянов от Силистра.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.