Страната произвежда по-малки количества, отколкото се консумират
Почти 85% от картофите в България са вносни. Страната внася най-вече френски, белгийски и немски картофи. Това заяви пред Агро ТВ Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите.
„Ние не изнасяме, само внасяме картофи. В България се произвеждат около 200 000 тона картофи годишно, а консумацията ни е около 580 000 тона“, обясни Джиков.
Българските производители са длъжни да се съобразяват с цените на пазара, които налагат западноевропейските им колеги, оплака се Джиков.
„Ниската себестойност, която получават те при доброто субсидиране от техните държави, сваля цените и ние се съобразяваме с тези цени.“
В България се произвеждат главно сортове картофи, подходящи за готвене. Те се отглеждат в планинските и полупланинските райони на страната. През последните години, обаче, се наблюдава тенденция към все по-малко заети с тази култура площи.