1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Приемът на калории се влияе от текстурата на храната

Приемът на калории се влияе от текстурата на храната

Снимка:

Хората имат усещането, че по-твърдите храни и храните с по-грапава текстура са по-малко калорични

Предишни проучвания доказват, че вкусът, цветът и мирисът на храната оказват влияние върху начина, по който човек я консумира. Каква роля обаче играе текстурата й за консумацията? Хората имат усещането, че по-твърдите храни и храните с по-грапава текстура са по-малко калорични, показват резултатите от ново изследване на Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида в Тампа и колегите му от Мичиганския и от Колумбийския университет в Ню Йорк, предаде ЮПИ.

Изследването разкрива, че усещането ни за храна в устата влияе върху преценката ни за калорийния прием. Това означава, че хората могат да бъдат повлияни да консумират по-твърди храни и храни с по-грапава текстура.

Проучихме връзката между усещането за храна в устата си, количеството храна, което поглъщаме, видовете храна, които избираме, и количеството калории, които смятаме, че сме приели, поясняват учените.

Изследването им обхванало доброволци, които похапнали разнообразни храни - твърди, меки, с грапава или гладка текстура. След това от тях било поискано да направят преценка за калоричността на храните, пише БТА.

Оказало се, че участниците смятат, че са приели по-малко калории, отколкото са погълнали в действителност, когато са консумирали повече твърди храни и храни с грапава текстура.

Опознаването на начина, по който текстурата на храната може да повлияе върху усещането ни за калорийния прием и количеството храна, което консумираме, може да допринесе да се направи най-здравословният избор на храна, отбелязват учените. Резултатите от изследването са публикувани в журнал "За консуматора".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.