1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пожарникари и горски служители овладяха пожара в Реброво

Пожарникари и горски служители овладяха пожара в Реброво

Изминалата седмица бе една от най - тежките за това лято с регистрирани 18 пожара в горски територии

Бързата реакция и координираните съвместни действия на екипи от Северозападно държавно предприятие – Враца, Югозападно държавно предприятие – Благоевград, служители на ТП „Държавно горско стопанство Своге“, Регионална дирекция по горите – София и Пожарна безопасност и защита на населението спря разрастването на пожара в землището на с. Реброво, общ. Своге, обл. София. Огънят възникна вчера, първоначално извън горски територии – в земеделски земи, пасища и поляни. Впоследствие низовият пожар обхвана 7,6 ха горски територии, от които 6,5 ха иглолистни насаждения и 1,1 ха – широколистни. Към момента, благодарение на своевременната намеса и добрата организация на отговорните институции, пожарът е овладян, но все още има тлеещи участъци. 16 човека от ТП „ДГС Своге“ и РДГ – София продължават да следят на място за възникване на нови огнища.

Изминалата седмица бе една от най - тежките за това лято с регистрирани 18 пожара в горски територии. Засегнати са над 560 ха гори, като 14,3 ха от тях са опожарени от върхови пожари. Най - голям бе пожарът, възникнал в землището на с. Брягово, общ. Хасково, който премина през 426 ха горска територия и двойно повече земеделски земи, а гасенето му отне три дни.  

От началото на годината до момента на територията на цялата страна са възникнали 345 горски пожара, а засегнатата територия е близо 2 700 ха.

На фона на високите температури Изпълнителна агенция по горите напомня:

При забелязване на пожар в горите е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на тел. 112. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 метра от техните границите. Забранено е също така паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделски земи, по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност. Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения!

 

Етикети гора, пожар, ИАГ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.