1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 1,7 млрд. евро харчат германците за сладолед

1,7 млрд. евро харчат германците за сладолед

Горещините през миналата година допринесоха за увеличение на консумацията

Над милиард и половина евро са похарчили жителите на Германия за сладолед за една година. Това прави около 21o евро на глава от населението, става ясно от актуални данни, публикувани в разгара на лятото.

Горещините през миналата година допринесоха за увеличение на консумацията на сладолед с 20 милиона литра. Германците купуват сладкото изкушение предимно в супермаркетите, като за 12-те месеца количеството е достигнало 509 милиона литра, или 4 процента повече, в сравнение с предходната година.

Различни допитвания показват, че по отношение на вкусовете потребителите стават все по-смели. На първо място продължават да са класиките ванилия и шоколад. На мода са и плодовите сорбета, разновидностите на водна основа и замразеното кисело мляко.

При цялото си въодушевление от голямото разнообразие, германците продължават да гледат и на цената. Предпочитаното място за покупката на сладолед остават супермаркетите, където все по-често се взимат собствените марки на веригите, които са по-евтини от тези на големите производители. Пазарният дял на големите марки през последните няколко години се е стопил до 58 процента.

Най-предпочитани са големите опаковки с един или два литра, както и тези с по 6, 9, или 12 сладоледа на клечка или във фунийка. За разлика от тези разновидности, единичният сладолед за непосредствена консумация не играе почти никаква роля при пазаруването в супермаркета. Търговията е изцяло сезонна, показват цифрите. През юли миналата година са продадени пет пъти повече сладоледи, отколкото през ноември.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.