1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Микропластмасата в питейната вода все още не е опасна

Микропластмасата в питейната вода все още не е опасна

Микропластмасата в питейната вода засега не представлява опасност за здравето на хората. На това мнение са специалистите от Световната здравна организация, които предупреждават, че ако замърсяването продължава със същите темпове, това ще има дългосрочни последствия за водните екосистеми и за нашето здраве.

В доклада се казва, че замърсяването с пластмасови отпадъци спешно трябва да се намали. Необходими са по-задълбочени проучвания по темата за микроскопичните пластмасови частици, които учените откриват къде ли не – от ледовете на Северния полюс, до стомасите на рибите в океана. Засега няма точни данни как и дали тези частици се отразяват на нашето здраве.

В своя доклад Здравната организация е събрала наличните към момента проучвания, които показват, че рискът за здравето на хората все още е съвсем малък. По-опасни са последствията от евентуално химическо и бактериално замърсяване на пластмасовите частици.

Наскоро германски изследователи откриха такива частици в снега на норвежкия остров Шпицберген, близо до Северния полюс. Подобни находки има и от Алпите, както и от балтийското крайбрежие на Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.