1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Затлъстяването - основен здравословен проблем в ЕС

Затлъстяването - основен здравословен проблем в ЕС

Около 7% от националния бюджет на всяка държава членка се изразходва за лекуване на болести, възникнали вследствие на затлъстяването. Това показва проучване на Европейския съюз. 3 на сто от парите отиват за превенция на наднорменото тегло.

Специалисти от ЕС предупреждават, че усилията в посока обучение на населението трябва да продължават, тъй като затлъстяването и поледващите заболявания се отразяват икономически върху ежедневието на гражданите. Общността създава платформа за правилна диета, физическа активност и грижа за здравето на населението. Платформата работи с хранително-вкусовата промишленост и подтиква към доброволни действия за спиране на затлъстяването сред населението. Основни причинители на затлъстяването са липсата на физическа активност и незравословното хранене. Комисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис отбелязва, че борбата с вредните храни е много трудна, тъй като нездравословните храни и напитки се популяризират чрез различни рекламни кампании. „Трябва да се справим с основните причинители на този проблем, а това означава да подобрим качеството и разнообразието на храненето“, добави комисарят. Според експерти от ФАО в световен мащаб съществуват три категории хора с неправилен начин на хранене. Едните не приемат достатъчно хранителни вещества, другите приемат достатъчно такива, но те не си набавят основните минерали и витамини. Причината е консумацията на неразнообразна и небалансирана храна. Третата група от хора поема прекалено много хранителни вещества, което води до наднормено тегло и затлъстяване. 

Според Организацията на обединените нации акцентът върху производството на храната е твърде голям за сметка на този върху качеството й. Изследване, публикувано в медицинско списание, показа, че нездравословните хранителни навици са причина за 11 милиона смъртни случая в световен мащаб. „Преждевременната смърт, причинена от болести, свързани с диетата, е по-голяма, отколкото от тази в следствие на алкохола и тютюна“. Разпространението на диабет, включително сред бедните хора в развиващите се страни, се увеличава с всяка годинаСпоред експерти, причината е използването на твърде много рафинирани въглехидрати, захари, подсладители и мазнини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.