1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Модернизация на земеделието в България

Модернизация на земеделието в България

Дигиталното земеделие ще бъде все по необходимо в бъдещето

Дигитализацията е бъдещето на земеделието. У нас навлизат нови технологии, които се прилагат при изследване на все по-голям кръг от земеделски култури.   

Ефективността на едно земеделско стопанство зависи от модернизацията, която прилага дигитализацията на всеки един етап от работата. Засега технологиите както в Европа, така и в България се развиват с по-бавни темпове, отколкото в Съединените американски щати.

Пшеницата е най-разпространената зърнена култура у нас, като ½ от обработваемите площи са засети с нея. Съответно, технологиите у нас се развиват по посока на наблюдението върху развитието на посевите от пшеница. Иновация в селското стопанство ще бъде въвеждането на фотосинтетични индекси за растежа на култури като царевица и слънчоглед.

Дигиталното земеделие ще бъде все по необходимо в бъдещето, с цел фермерите да станат по-конкурентоспособни и да предлагат по-качествени продукти.

Според проучване, в световен мащаб до 2050 година потребността от прехрана в световен план ще се увеличи с 60%. От друга страна, поради застаряването на фермерите се очаква спад на заетостта в селското стопанство. Дигитализацията дава възможност на земеделските производители да посрещнат бъдещи предизвикателства, свързани с прехраната на населението в световен мащаб.



Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.