1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кулинарен конкурс и детско шоу ще покажат вкусни специалитети от месо за детското меню

Кулинарен конкурс и детско шоу ще покажат вкусни специалитети от месо за детското меню

Състезанията са част от „Дни на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен

Защо е полезно да се яде месо и как да го включим вкусно и атрактивно в менюто на децата и подрастващите, ще ни покажат ученици от професионалната гимназия по хотелиeрство и туризъм в Сливен. Заедно с най-добрите шеф-готвачи и майстори кулинари, те ще демонстрират уменията си в приготвянето на суджуци, луканки и други оригинални месни специалитети в кулинарния конкурс "Да сготвим заедно". Специално жури ще избере измежду всички предложения „Най-оригиналния и вкусен кулинарен продукт“. Състезанието ще се проведе в рамките на „Дните на българското месо“, организирани от Асоциацията на месопреработвателите в България. Те ще съберат на 11-ти и 12-ти октомври в Сливен производителите и ценителите на продукти и деликатеси от вкусното българско месо.

Детското и ученическото хранене са сред основните акценти на събитието. Специална кампания ще разясни значението и ползите от консумацията на месо, изключително важно за функционирането и правилното развитие на подрастващите. Организаторите са подготвили листовки и брошури за учениците от 1-ви до 12-ти клас, родители и учители, както и информационни материали „За и против месото“. За любителите на домашно приготвените месни деликатеси, ще бъдат разпространявани книжки с традиционни рецептури за различни месни продукти и т.н.

За най-малките е предвидена богата програма. Децата под 10 години ще участват в кулинарно шоу „Детска фантазия“, където ще могат да измайсторят най-вкусните и красиви сандвичи с месни продукти. Ще има много игри, забавления и тематична викторина, посветена на полезна информация за месото и колбасите. Най-знаещите ще получат награди, а тръгвайки си от шоуто всички деца, освен подаръци и диплом „Млад кулинар“, ще са заредени с нови знания и положителни емоции.

„Дни на българското месо“ е проект на Асоциацията на месопреработвателите в България и се провежда в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство,  с партньор Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“. Програмата включва много демонстрации, дегустации, информационни събития, състезания и изненади за всички – от най-малките до най-големите, и от любителите до професионалистите.  В рамките на инициативата, в състезанието „Майстор месар“ специално жури ще определи участниците в националния отбор на България за Световното първенство по транжиране в Сакраменто, САЩ през 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.