1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Опасни ли са за птиците възпоменателните лъчи от кулите-близнаци

Опасни ли са за птиците възпоменателните лъчи от кулите-близнаци

Много природозащитници не одобряват възпоменателния светлинен спектакъл в чест на жертвите

18 години от атентата на 11 септември в Ню Йорк. В памет на загиналите всяка година небето над Манхатън се озарява от два светлинни лъча на мястото на кулите-близнаци. В същото време годишнината съвпада и с миграцията на птиците, които преминават през Ню Йорк и според екоактивисти лъчовете светлина са опасни за тях.

Всяка година се състои специална церемония на мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.
Днес е изграден мемориал с имената на жертвите. Много природозащитници обаче не одобряват възпоменателния светлинен спектакъл в чест на жертвите. Според американско проучване – то застрашава около 160 000 птици годишно, които прелитат през градската среда. Опасността се крие в това, че те се привличат от светлината, заедно с насекоми и прилепи. Пернатите обикалят около лъчите, което ги излага на риск от смъртоносно изтощение или нараняване. Поради тази причина доброволци се събират на високи етажи на близки сгради и броят птиците с помощта на техника и когато броят на привлечените от светлините птици достигне около 1000, светлините се изключват за 20 минути, за да оставят птиците да се разпръснат. Припомняме, че при терористичните атаки през 2001 г. в Съединените щати загинаха близо 3000 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.