1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Изключен ген прави кастрацията на прасетата излишна

Изключен ген прави кастрацията на прасетата излишна

Проектът стартира през 2017 година

Пробив в генетиката на свинете постигнаха американски учени, изключвайки определен ген. Така животните не достигат полова зрялост, което прави кастрацията на мъжките прасета излишна.

Проектът стартира през 2017 година, когато американска фондация за научни изследвания в областта на храните и селското стопанство отпуска стипендия за разработки, които да сложат край на хирургическата кастрация на мъжките свине. Грантът е спечелен от две компании, които намират начин да спрат половото развитие на животните на определен етап, без да добавят чужди вещества към гените им. Методът им се състои в това да се изключи действието на ген, който отговаря за освобождаване на съответните хормони в ДНК на прасетата.

В повечето свинеферми стопаните кастрират новородените мъжки животни, тъй като с навлизането в полова зрялост в месото им се натрупва неприятна миризма. Хирургическата интервенция отдавна е подложена на критика от страна на природозащитници, тъй като причинява болка. Доскоро кастрацията се правеше дори без упойка. На по-късна възраст кастрираните животни често се разболяват, неспокойни са и не приемат достатъчно храна.

Първите прасенца, родени след генната манипулация на родителите, показват, че методът е успешен. Сега изследователите проучват как да селектират животни, които хем да трупат достатъчно маса, хем да дават качествено месо.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.