1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Софтуер за проследимост на храните спечели първия Агро Хакатон у нас

Софтуер за проследимост на храните спечели първия Агро Хакатон у нас

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агро-сектора

Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил. лева от наградния фонд на първия Агро Хакатон, който се проведе в шуменското село Изгрев този уикенд.

Проектът на ONE представлява уеб базирана платформа с таргет мобилно приложение за проследяване на произхода и качеството на храните, включително и техните съставки. Той ще използва елементи на BigData технологията, автоматизация и предвижда за в бъдеще Blockchain валидация. Двамата братя се състезаваха с още 10 отбора в първия 28-часов AgriTechHacк в NIKAcademy.

Втора награда в размер на 5 хил. лева спечели екипът „ТехноЛогика“, сформиран от 7 IT специалисти, които разработиха инструмент с отворен код за събиране на информация от земеделска техника, който ще предоставя аналитични услуги за начина, по който машината е била използвана – например, за да се установи кога и колко време един трактор е бил в престой на полето. Идеята на този инструмент е да подпомогне фермерите във вземането за правилни решения в земеделското стопанство.

С трета награда журито на AgriTechHack отличи екипът от 4 софтуерни инженери -„BeVine“ за проекта им за разработка на мобилно приложение, което чрез изкуствен интелект да установява здравния статус на винени лозя. Освен парична награда от 2000 лева, екипът получи и петата награда от състезанието, която дава възможност на BeVine да участват в предстоящ хакатон на университета Вагенинген в Холандия /WURLifeScienceFarmHacK/.

На четвърто място на AgriTechHack се класира отборът „ТheBees – петима програмисти, които работиха върху цифрово решение за засичане на аномалии и ранно известяване чрез база данни, получени от кошери и метеостанции.

Те ще имат възможността да представят идеята си в Министерство на земеделието, храните и горите. Решението на журито е породено от факта, че проектът „TheBees“ е насочен към сериозен проблем, на който и държавата търси решение.

Първият Агро Хакатон в България се организира в NIKAcademyс общите усилия на НИК Електроникс, Посолството на Кралство Нидерландия в България, FarmHack.NL и българския Цифров Иновационен Хъб за Земеделие AgroHub.BG. AgriTechHack се осъществява с подкрепата на SmartAgriHubs, Банка ДСК и Експресбанк.

Петчленно жури оцени и класира участниците в първия Агрохакатон по критерии, изработени с помощта на FarmHack.NL - холандската компания, специализирана в провеждането на хакатони. В състава на комисията участваха Иво Куманов, управител на НИК Електроникс, Светлана Боянова - Председател на УС на Институт за агростратегии и иновации и основател на българския Цифров иновационен хъб за земеделие AgroHub.BG, Светлин Наков - основател и двигател на "Софтуерен университет" - иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в света на програмирането, Дориана Миленкова от посолство на Кралство Нидерландия в България – инициатор на събитието и Милен Влаев - ръководител отдел „Агробизнес“ в Банка ДСК.

Наградният фонд на обща стойност 22 хил. лева беше формиран от европейския проект SmartAgriHubs и подкрепата на Банка ДСК и Експресбанк.

SmartAgriHubsе проект на стойност 20 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“ и обединява консорциум от над 164 партньори в европейския агро-хранителен сектор. Проектът има за цел да осъществи цифровизацията на европейското селско стопанство чрез насърчаване на екосистема за селскостопански иновации, посветена на високи постижения, устойчивост и успех.

Проектът AgriTechHack е емблематичен и за Банка ДСК и Експресбанк, тъй като е първият им съвместен проект, съответстващ на стратегията на двете институции да подкрепят иновативни проекти от обществено значение, целящи модерно, по-ефективно и високотехнологично бъдеще за България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.