1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Андрей Мачуганов: Трябва да се кооперираме и да работим заедно!

Андрей Мачуганов: Трябва да се кооперираме и да работим заедно!

Младият фермер беше сред участниците на информационната среща, организирана от АГРО ТВ и ВУАРР-Пловдив

 

На 18 септември 2019 г. във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в гр. Пловдив се проведе информационна среща на тема: „Как ОСП подкрепя младите фермери и успешно внедряване на дигитални технологии в земеделското производство“.

Тя е част от Информационната кампания по проект „ОСП – от полза за всички нас“ се изпълнява от АГРО ТВ, в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас, с финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Основната цел на проекта е да се изтъкнат ползите от подкрепата на Общата селскостопанска политика не само за пряко свързаните със земеделието, но и за широката общественост (най-вече млади хора).

Сред участниците във форума беше Андрей Мачуганов, който активно участва в семейния земеделски бизнес. Фамилната компания в град Летница стопанисва около 40 000 дка земя в землищата на Летница, с. Крушуна и няколко други околни села. Основната дейност е производство на зърнени, маслодайни и бобови култури.

„ Аз съм вече от няколко години в семейния бизнес. Във фирмата е заето цялото ни семейство. На майка ми е отредена административната работа, баща ми, който е създал този бизнис, се занимава цялостно с него, братовчед ми е главен агроном на производството, а аз се занимавам с почти всички сегменти в производството, търговията и преработката на продукцията ни. Имаме реализиран проект по Мярка 4.1 от текущата ОСП, и чрез европейска помощ успяхме да закупим сушилня и техника за преработка на люцерна. Имаме единственото по рода си предприятие в България за преработка на люцерна. Произвеждаме дехидратирана и пелетирана люцерна, която изнасяме на 99%. Работим основно за близкия Изток и Китай.

За съжаление, реалността е такава, че животновъдството в България не е в най-цветущото си състояние и то от доста години насам, което ме навява на мисълта, че едно от важните неща за новата ОСП, акцентите, а мога да го нарека и пропуските, са, че трябва все пак да се приоритизират нещата в България. Ние сме държава, в която отрасъл селско стопанство е с дълга история и винаги е бил изключително важен за българската икономика. Трябва да приоритизираме какво в България е доходоносно като земеделие. Мисля, че за да бъдем успешни на световните пазари, трябва да се заложи на нещата, които имат традиция и успеваемост в страната ни.

Мога смело да кажа, че имплементираме всички възможни нови технологии, някои от тях успешно, други не толкова... Дигитализацията, като цяло, е изключително важна за едно успешно в днешни дни земеделие и не мога да не спомена факта, че IT-секторът в България e на изключително високо ниво. Двата сектора трябва да се кооперират. Това се случва и виждаме как в страната ни има много IT-фирми, специализирани главно в земеделието, и това ни дава преднина пред много европейски държави.

Например, иновацията за сателитно заснемане на полетата. Тя би била много полезна, ако навлезе и стане по-достъпна, защото сателитните снимки дават постоянна информация за състоянието на посевите и така имаш предимството да реагираш много по-навреме и по-правилно.

Искаме да развиваме фамилната компания. Това, което правим с люцерната, в никакъв случай не е лесно, но смятаме, че сме поели в правилната посока. Искаме да популяризираме тази позабравена култура в България, тъй като тя с голяма традиция, искаме да се развиваме, искаме да работим за коопериране с други фермери. Защото в крайна сметка земеделието в България, макар и доходоносно, не е толкова интересно в световен мащаб. Защото сме малка държава и трябва да работим заедно, да се кооперираме и да продаваме заедно нашите продукти.

Тази публикация отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.