1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Франция против МЕРКОСУР, но за СЕТА

Франция против МЕРКОСУР, но за СЕТА

Срещу споразумението са най-вече френските говедовъди

Редом с Ирландия, Франция е най-големият противник на сключеното между Европейския съюз и държавите от МЕРКОСУР търговско споразумение. Париж дори открито заяви, че няма да ратифицира договора, докато в същото време Националното събрание се готви да одобри СЕТА, споразумението за свободна търговия между Европа и Канада.

Срещу МЕРКОСУР са най-вече френските говедовъди, които се опасяват, че месото от Южна Америка ще навреди на техния бизнес. Същите страхове изразяват и стопаните от Ирландия, Полша и Белгия. "Договорените квоти за безмитен внос ще дестабилизират целия селскостопански сектор в Европейския съюз", смятат четирите държави.

В писмо до Европейската комисия техните правителства изразяват притесненията си относно говеждото и пилешкото месо, захарта и етанола, както и за качеството на храните, внасяни в бъдеще от Южна Америка. От френската организация на месопроизводителите и месопреработвателите настояват говеждото месо да бъде изцяло извадено от уравнението.

В същото време Франция явно няма никакви притеснения относно договора с Канада. На 17 юли той ще влезе за ратификация в Националното събрание и всичко сочи, че ще бъде одобрен от депутатите.

СЕТА влезе в сила преди близо две години, но Франция отказваше да го ратифицира, отново заради опасенията на говедовъдите. Тези страхове обаче не се оправдаха, както призна и президента Еманюел Макрон при срещата си с канадския премиер Джъстин Трюдо в началото на юни. На същото мнение са и от организацията на месопроизводителите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.