1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в цените на бялата кристална захар

Леко повишение в цените на бялата кристална захар

Изменения на цените на седмична база се регистрират в девет области

През периода 31 юли - 7 август 2019 г. средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги се повишават на седмична база, докато тази на дребно в по-малките магазини е без промяна.

На тържищата в страната цените на едро на захарта варират от 1,15 лв./кг (Пловдив) до 1,53 лв./кг (Бургас). В шест области се наблюдава седмично понижение на стойностите в рамките на 0,7% - 2,4% (Благоевград), а в други четири - покачване, достигащо до 5% в Сливен. Средната цена на едро на захарта за страната е 1,28 лв./кг, с 0,8% над нивото от предходния седмичен период.

В големите търговски вериги (ГТВ) захарта се предлага на цени от 1,19 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,44 лв./кг (Шумен). Изменения на цените на седмична база се регистрират в девет области, като при всичките е налице седмично повишение на стойностите с между 1,5% и 5,1% (Шумен). Това води до леко покачване на средната цена на дребно на захарта в големите супермаркети с 1,6% спрямо предходната седмица, до 1,29 лв./кг.

Търговията на дребно със захар в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия диапазон от 1,29 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,68 лв./кг (Разград). При липса на седмични изменения на цените по области, средната стойност в ДТО за страната се запазва 1,43 лв./кг.

През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,14 лв./кг над тези в големите супермаркети, като разликата е най-голяма в Разград - 0,38 лв./кг.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,01 лв./кг за големите супермаркети и 0,15 лв./кг за по-малките магазини, като достига до 0,28 лв./кг за ГТВ в Шумен и до 0,34 лв./кг за ДТО в Пловдив. В седем области продуктът се търгува с между 0,03 лв./кг (Русе) и 0,24 лв./кг (Бургас) по-евтино в ГТВ отколкото на едро. Подобна ситуация се наблюдава и в ДТО в Бургас, Варна, Враца и Монтана, където цените на продукта са в рамките на 0,02 лв./кг - 0,12 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.