1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелните семейства под заплаха през есента

Пчелните семейства под заплаха през есента

През есента пчеларите са заплашени от ниските изкупни цени на суровината и наличието на болестти по пчелните кошери. В същото време от бранша се обединиха срещу търговското споразумение между Европейския съюз и блока Меркосур.

Специалистите предупреждават, че една от най-опасните болестти през есенния сезон е акарния паразит, който причинява вароатоза. Друг проблем в сектора е тройната разлика между ниската изкупна цена на меда на едро и високата такава на дребно. Цените на едро са под 4 лева. Незадоволяващата цена на суровината се установява от наличните количества в страната. От сектора алармират, че ако вносът на мед продължи да се увеличава, цената ще продължи на пада. Те се обединиха твърдо срещу търговското споразумение между Европейския съюз и страните от блока Меркосур. 

В края на лятото и началото на есения период, пчелните кошери са застрашени от акарна болест. Болестта е завладяла пчелите по целия свят, поради непрекъснатия търговски обмен между фермерите. 

В резултат от заболяването, пчелите не дават добив от мед и загиват рано през пролетта. При наличие на заболяването,  пчеларите трябва да третират пчелина, за да го спасят. Анализът за наличието на опасната болест се прави чрез специални тестери, които установяват гъстотата на нападение от акарите. Още от разговора ни с Михаил Михайлов може да гледате в петъчната рубрика Агротема по Агро ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.