1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Румъния е най-големият производител на мед в ЕС

Румъния е най-големият производител на мед в ЕС

Пчеларството в страната е във възход благодарение на европейските субсидии

С 30 900 тона пчелен мед, произведени през 2018 година, Румъния се изкачи на първото място в Европейския съюз. Това става ясно от данни на Европейската комисия. Втората позиция е за Германия, трета е Унгария.

Статистиката за миналата година показва ръст на румънското производство, докато в Германия е регистрирана стагнация на ниво около 29 хиляди тона, а в Унгария има спад до 26 хиляди тона.

От изявление на румънския агроминистър пчеларството в неговата страна е във възход благодарение на европейските субсидии. Откакто стопаните имат възможност да купуват сертифицирани царици и по-добро оборудване, конкурентоспособността им значително се е повишила, смята министърът.

При броя на пчелните семейства северната ни съседка заема втората позиция в Европейския съюз, отбелязвайки за една година ръст от 15 процента до близо 2 милиона. Начело остава Испания с близо 3 милиона пчелни семейства, трета е Полша с милион и половина.

Най-много пчелари има в Германия, като за периода от 2017-та до 2019-та броят на регистрираните се е покачил до 116 хиляди. Прогнозите за следващите две години сочат 217 хиляди.

Според данните на Европейската комисия потреблението на пчелен мед в Общността се покрива на едва 60 процента от собствено производство. В глобален мащаб Съюзът заема второто място с 230 хиляди тона, изоставайки само от Китай с неговите 543 хиляди тона. От Народната република идва и най-големият внос на мед в Европа. През 2018 година средната цена на дребно на пчелния мед в Европа е била 6,46 евро за килограм, на едро един килограм е струвал 3,80 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.