1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. За шеста поредна година Генерал Тошево стана домакин на националния фестивал на лавандулата

За шеста поредна година Генерал Тошево стана домакин на националния фестивал на лавандулата

В общината има 25 000 декара с маслодайната култура

“Добре дошли в столицата на лавандулата на България”, приветства кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров участници и гости в шестото издание на Фестивала на лавандулата. Той  посочи, че в общината има 25 000 декара с маслодайната култура, 11 работещи дестилерии, както и четири нови. Повишаване мощностите за преработка, имаме производител на земеделска техника за обработка на лавандула. Здраве, успех, берекет и добра цена, пожела кметът. Той изрази надежда, че фестивалът занапред не само ще се разширява и развива, но и ще стане международен. Увери, че Общината ще инвестира все повече в него, за да бъде той успешен, пише pronewsdobrich.bg.

Слави Кралев – директор на дирекция „Растениевъдство” към МЗХ поднесе поздравителен адрес от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Производството на лавандула е важен сектор в аграрния отрасъл на страната, поради което неговото настояще и бъдеще има важно значение за развитието на земеделието, като цяло. През последната година площите с лавандула са нараснали значително и в цялата страна достигат над 12 хиляди хектара. Уверявам Ви, че полагаме усилия за развитие на сектора”, се казва още в приветствието на министъра.

Разнообразие от продукти от лавандула предлагаше фестивалът на етерично-маслената култура в Генерал Тошево.

На Лавандуловия базар участниците – търговци, производители на ароматното масло и приложници, предлагаха продукцията си. Там можеха да се открият произведения от изкусните ръце на майстори, които предлагаха изящни произведения на техните приложни студия.

На базара се предлагаше разнообразна козметика, лавандулови сапуни, различни козметични препарати, ароматни торбички с лавандула, красиви украшения, сладка с лавандулови аромати, парфюмерия с лавандулови масла.

За шеста поредна година Генерал Тошево е домакин на добруджанското издание на националния фестивал на лавандулата. Той ежегодно се организира в две издания – в Тракия и Добруджа, които са основните лавандулови дестинации, припомни  Нина Гиргинова – председател на организационния комитет на националния фестивал на лавандулата.

Най-малките в Генерал Тошево се забавляваха в Детска лавандулова работилница. Децата имаха възможност да научат повече за широкото приложение на лавандулата, да претворят своите лавандулови фантазии върху белия лист. За тях бяха организирани забавни игри и състезания.

Празникът завърши с музикална и танцова програма с участието на Представителна детска студия „Добруджа”, самодейни състави и певицата Димана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.