1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Половината ферми няма да оцелеят при твърд Брекзит

Половината ферми няма да оцелеят при твърд Брекзит

Половината британски ферми няма да оцелеят при Брекзит без сделка. Това се твърди в изследване на анти-Брекзит-инициативата "Фермери за нов референдум".

Фермерската инициатива е една от многото, които настояват за нов референдум по въпроса дали Великобритания да напусне Европейския съюз. В своя доклад организацията посочва, че при твърд Брекзит половината стопанства в страната са заплашени от фалит. "Много сектори от икономиката ще понесат щети, но най-тежкият шок ще е за селското стопанство", казва Шон Райкард, един от авторите на документа. Той е бивш член на ръководството на Националния фермерски съюз.

Според Райкард най-силно засегнати ще бъдат овцевъдите. Към момента 96 процента от износа на овче месо са предназначени за Европейския съюз. Стигне ли се до Брекзит без сделка, това месо ще залее британския пазар, и цените ще паднат главоломно, прогнозират от "Фермери за нов референдум". От Брюксел наскоро обявиха, че ще отнеме минимум половин година, преди вносът на британски храни да се възстанови в пълен обем. За овцевъдите отвъд Ламанша това означава, че повечето от тях ще бъдат принудени да заколят животните.

Опасенията на авторите на доклада са, че повече от 40 процента от фермерите в Обединеното кралство няма да имат приходи, щом секнат директните плащания от Брюксел. В същото време е възможно правителството да отмени вносните мита за доставки от чужбина, за да намали крайните цени за потребителите. Така обаче ще паднат и изкупните цени за аграрната продукция, което ще накара много фермери да прекратят дейността си.

От земеделското министерство в Лондон отхвърлиха твърденията, изнесени в доклада, като посочват, че цитираните данни не са доказани. Според властите проучването било изцяло спекулативно и целта му била да създаде паника. "Правителството отдавна е заявило, че ще гарантира субсидиите за фермерите поне до 2022 година, дори да се стигне до Брекзит без сделка", каза говорител на ведомството. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.