1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вдига се цената на пилешкото у нас

Вдига се цената на пилешкото у нас

Увеличава се цената и вносът на пилешко месо, заради африканската чума по свинете. Това отчитат от Съюза на птицевъдите у нас.

Според тях българите започват да се ориентират към пилешкото, защото е възможен дефицит на свинско в следствие на заболяването. От птицевъдния сектор заявяват, че родното производство няма капацитет за задоволи увеличение на местното потребление. Африканската чума у нас унищожи около 30% от промишленото производство. В следствие на това и на световния недостиг на суровината се очаква тя да се замени с пилешко месо. Специалистите отчитат, че наличието на вируса у нас намалява желанието на много българи да консумират свинско месо. Очаква се птицевъдният сектор у нас да не успее да покрие по-голямо търсене на месото. Въпреки това, покачването на производството в сектора ще бъде минимално, каза за Агро ТВ Димитър Белоречков,  предс. Съюза на птицевъдите в България . На годишна база се очаква увеличение до 8%.

Птицевъдният сектор у нас, годишно произвежда около 107 хиляди тона месо. От тях 85 хиляди тона е от бройлери. Българите консумират средно 25 килограма пилешко на глава от населението. За момента, България изнася месо основно за Гърция, Македония, Италия и Германия. Внасяме суровината от Полша и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.