Етикет: болест
post-image
Новини Храни, Напитки, Здраве

Има 9 заболели от листериоза у нас от началото на годината

Данни на центъра по обществено здраве показват, че у нас от началото на годината има 9 заболели от листериоза. Агенцията по безопасност на храните обаче не е констатирала наличие на заразени продукти за този период. Първият регистриран случай е от последните дни, когато стана ясно, че в търговската мрежа има колбаси с листерия.
post-image
Новини Пчеларство

Пчелните семейства под заплаха през есента

През есента пчеларите са заплашени от ниските изкупни цени на суровината и наличието на ти по пчелните кошери. В същото време от бранша се обединиха срещу търговското споразумение между Европейския съюз и блока Меркосур.
post-image
Новини Пчеларство

Нелечима заразна по пчелите във Врачанско

Във Врачанско е потвърден случай на нелечимата – Американски гнилец по пчелите. Пикът на заболяването е през лятото, тъй като високите температури благоприятстват развитието му. Първият признак е разреденото пило.
post-image
Новини Институции

70 млн. евро повече отпуска ЕС за борба с АЧС

Европейският съюз ще отпусне допълнителни 70 милиона евро за борба с Африканската чума по свинете. Евродепутати направиха две предложения - за увеличаване с 50 милиона евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията" и за допълнителни 20 милиона евро зараздел "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза".
post-image
Новини Животновъдство

АЧС и при източнобалканска свиня

Потвърдени са положителни проби на Африканска чума при източнобалканската свиня в стада в град Смядово и в село Веселиново. В Смядово е определен терен за загробване на заболелите животни. До момента, общият брой на заразените източнобалкански прасета е 170.