Първи национален фестивал „Семе българско“

Първи национален фестивал „Семе българско“, ще се проведе на 12 и 13 април 2014 г. в Севлиево, парк Казармите. Събитието е организирано от Рекламна агенция  „Елмазови“ ООД - Габрово и целта му е съхраняване на традициите и продължаване във вековете на рода български, българската нация, българските породи и видове.

Да спрем демографския срив, да възродим традицията за многолюдни български семейства, да съхраним националната идентичност и традиции.
Акцент: Семето като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение.
Послание:  „Светът без граници е мечта на поколения”.
Европейският съюз е част от извървения път на това да бъдем граждани на света. Въпреки глобализацията има нещо, което трябва да съхраним - ние българите сме неповторими, като дух и идентичност, защото българският ген е носител на дълга история, която трябва да запазим.

Избор на града-домакин: Севлиево е първият град – домакин на инициативата.

Град с традиции, иновативно мислене, стремеж към постоянно развитие, с добри географски и природни дадености - район, в който традиционно се развива овощарството, зеленчукопроизводството и зърнопроизводството, с нови съвременни измерения днес.

Севлиево е в центъра на страната, с добра позиция в комуникационно отношение, в близост до културно-исторически обекти с национално значение, посещавани от хиляди туристи от страната и чужбина, което от своя страна гарантира посещаемост на планираното събитие.

Гости и участници във фестивала:  Поканени за участия са организации, фирми и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и биопроизводството, със специално внимание към местните производители, производители и земеделски кооперации, билкопроизводители и др.

Фондация „Искам бебе”, ин-витро клиники, асоциации и други организации, чиято дейност и цели са свързани с демографските проблеми на страната.

Фестивални инициативи и съпътстващи прояви:

1.   Семенна борса

Място на провеждане: парк Казармите

Дни на провеждане: събота и неделя

Начало: 10.00 ч.

Участници:

 • големи производители на семена
 • разсадници, селекционни центрове и научни институти в областта на овощарството, зеленчуко- и зърнопроизводството
 • стопани и местни производители от региона, които да предложат семена от местни сортове, домашно отгледан разсад, фиданки и информация за отглежданите от тях местни сортове плодове и зеленчуци.
 • производители на продукти от семена, плодове и зеленчуци: ядки, сушени плодове, конфитюри, напитки, сиропи, компоти, чайове, гъби, билки и др. включително винарни.
 • стопани, които предлагат домашноприготвени био продукти по местни рецепти – сладка, конфитюри, ошаф, орехи, царевица за пуканки, напитки,  сушелки и т.н.
 • горски стопанства, които да предлагат фиданки за залесяване
 • други производители на биопродукти

2.   Базар - участниците в семенната борса ще могат да разположат свои щандове и да рекламират и предлагат продуктите си съгласно правилата за извършване на търговска дейност, с изключение на стопаните от региона, за които ще бъде определен отделен участък под мотото „Домашна трапеза“.

3. Домашна трапеза – местни производители, стопани и домакини ще бъдат поканени не само да изложат традиционни продукти за трапезата на хората от региона, но и да споделят рецепти за тяхното приготвяне с цел съхраняване на здравословните кулинарните традиции, съществували сред местното население, които вече са на изчезване.

Посетителите на семенната борса ще имат възможност да купят от предлаганите продукти, но и да получат информация, която да провокира у тях желание за пълноценно и здравословно хранене с цел подобряване качеството им на живот като пълноценни личности, независимо от възрастта им.

4. Информационна борса

Чрез информационни щандове и шатри ще бъдат представени инициативи, подходи, възможности за финансиране и друга полезна информация, насочена към организацииите и населението, към местния дребен и среден бизнес в сферата на биопроизводството, екологията, опазването на околната среда, живота и здравето на хората.Ще бъдат поканени Природен парк „Българка” и Национален Парк „Централен Балкан”, Горско стопанство „Северен централен район”, Горско стопанство „Росица”, неправителствени организации, които работят в сферата на екологията, Местната инициативна група и др. да представят дейността си, резултати, проекти и намерения.

Издателства и книжарници също могат да намерят своето място в този сектор.

Ще бъдат определени места и при необходимост осигурени технически възможности за организирането на щандове, срещи и кратки беседи, видеопрезентации и т.н.

5.  Ателие „Семе българско” – децата ще имат възможност сами да  изработят предмети, бижута, апликации, пана и маски от естествени материали с акцент върху семената: например пана от бобени или оризови зърна, бижута от различни видове семки, декоративни предмети и т.н

6. Конкурс за „Изтърсаци” – ще бъдат поканени български семейства, които имат три и повече деца, да участват в конкурса с най-малкото си дете, като заедно ще се включат в няколко състезания. Примерни форми: „Умник” – решаване на забавни и логически задачи.

„Кулинар”-  приготвяне на здравословна закуска от продукти, които се предлагат на борсата.

„Градинар” – участие на най-малкото дете и неговото семейство в създаването на гора от фиданки - дървесни и овощни видове, предоставени от участници в борсата, която да се превърне в символ на идеята „България в средата на своето второ хилядолетие”.

7. Инфо-борса „Искам бебе”

За представяне дейността на фондацията, провеждане на консултации за семейства, които се нуждаят от ин-витро процедура, предоставяне на информационни материали, прожекция на филми и др.

Ще  бъде поканена да участва Ин-витро клиника.

Шанс за бебе – осигуряване на парична помощ за едно  семейство, което се нуждае от ин-витро процедура със средства, осигурени от Община Севлиево.

Допълнително ще бъде обособено място, където всеки който желае може да подкрепи идеята, като предостави средства.

8. Здрава храна – всичко за здравословното хранене и производството на здравословни хранителни продукти, българските традиции, новости и постижения в тази област.

8.1.  Специално участие на Емил Елмазов и неговата „Билкария”

Емил Елмазов е чл.-кор. на Международната академия по информатизация в Москва, управител на “Билкова градина” ООД. През последните години Емил Елмазов основава резерват “Билкария” в Боженския балкан върху 150 декара изоставени земеделски земи и гори. В условията на 700 м надморска височина Елмазов успява да създаде градини от казанлъшката роза и да “одомашни” дивото жито еднозърнест лимец, което открива на малко находище в Източните Родопи. Цели 12 години са му нужни, за да умножи семената на лимеца на територията на резерват “Билкария”. После заедно със своите сътрудници ги разпределя за възпроизводство във всички краища на България. Така на българската трапеза се завърна изначалният хляб на Балканите с особено високи хранителни и лечебно-възстановителни качества.

В момента Елмазов продължава изследванията си за създаване на лечебни храни от кълнове на лимец и слънчеви екстракти от живи билки. Той твърди, че посредством тези екстректи и активирането на семена от еднозърнест лимец може да се изработва храна срещу много хронични болести. Необходимо е само шестмесечно хранене, вместо доживотно лечение. Елмазов е член на Съюза на писателите в България, председател на Националния съюз на билкарите, производителите и разпространителите на живи храни. Автор е на книгата “Лимецът - изначалният хляб” и на още девет книги, някои от тях награждавани и превеждани в чужбина.

 • Щанд за здравословно хранене
 • Билкопродавница на Емил Елмазов - щанд за представяне на древното жито лимец и продукти от него, настойки, отвари и билкови смеси, предоставяне на информация и консултации.

8.2. Конкурс „Никой не е по-голям от хляба” - за домашен хляб произведен по традиционни рецепти и съвремени технологии. Най-здравословният хляб, определен от компетентно жури ще бъде отличен и награден, а рецептата на майстора хлебар ще бъде разпространена. Наградата ще осигури – мелница  или зърнопроизводител и ще бъде във вид на определено количество брашно.

8.3. Кулинарна борса, която ще даде възможност на производители на хранителни стоки и продукти, заведения за хранене и туристически обекти, училища и др., да предложат щандове със своя продукция или да организират изложения.

8.4.Кълнове на знанието

Своеобразно  училище за разпространение на еко-знания, здравето и духовността като най-ценно благо за българина през вековете.

В подходяща сграда или шатра ще бъдат организирани лекции, беседи, презентации, прожекции на филми и др., които имат предимно некомерсиална цел, например:

 • „Вярвания, традиции и обичаи на балканжиите за продължението на рода и семейството” – лекция на специалист от Исторически музий.
 • „Биологично земеделие, нормативна уредба и контрол в селскостопанското производство, новости, тенденции, изисквъния във връзка с интегрираното управление на земеделските култури, въведени от 2014 г.” – лекция на агроспециалист от МЗ или Агенция по храните.
 • „Древни практики в производството на зърно и хляб” – лекция на Емил Елмазов
 • „Хлебните къщи по света, общностното месене на хляб,  читалищата като уникално българско културно явление” – презентация и приготвянето на квасник хляб на място.
 • „Генът и духът български в хилядолетията” – покана към  Спас Мавров, автор на книгите: „Пътят на пробудената душа”, „Астрология на траките”, „Български вълшебни сакрални приказки”, „Колобър” и др.
 • „Ин- витро процедурата” –  какво трябва да знаем, ако искаме да имаме бебе - презентация на специалисти от Ин витро клиника в София. Посаждане на  дръвчета в парка, с идеята да направим „Гора на надеждата”, в която да се включат семейства с ин витро бебета.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.