1. Начало
  2. Интервюта
  3. Биологично земеделие
  4. Д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена:

Д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена:

Комуникацията с МЗХГ вече е много по-добра. На прав път сме!

Д-р Апостолов, какви основни проблеми имаше пред реалните биопроизводители и как на практика се случи така, че парите по мярка 11 свършиха?

Последните три кампании на заявяване (2017, 2018 и 2019) бяха затворени за нови биопроизводители. Заявки можеха да подават само биопроизводители с вече поет 5-годишен ангажимент от предишните кампании. Много статии се изписаха, много догадки имаше – къде отиват парите по мярка 11? Едва наскоро МЗХГ публикува данни за разпределението на плащанията по мярка 11 по групи култури и по размер на стопанствата. Данните от анализите показват, че кандидатите със стопанства над 100 ха представляват 6 % от всички кандидати по направление „Биологично растениевъдство“. Те заявяват 80 % от площите с полски култури, 62 % от площите с ароматни и медицински растения и 65 % от постоянно затревените площи.

Какви стъпки бяха предприети за решаването на проблема. Посочете конкретни промени в Наредба 5 и какво очаква бизнеса след тези промени?

От началото на 2018 г. се организират непрекъснати работни групи, срещи и т.н. с основна цел промяна в Наредба 5 – така че да се „затегне“ контрола на контролиращите лица, да се намалят „измамите“. Цялата 2018 г. беше пропиляна в безсмислени срещи, накрая наредбата беше променена така, че всеки оператор, в чиито продукти се установи наличие на забранени вещества, получаваше най-тежката санкция, с отнемане на сертификата, спиране на субсидиите и т.н. В Закона за общата организация на пазарите беше добавена и финансова санкция от 2000 лева.

Върхът на истерията последва през м. февруари 2019 г., когато МЗХГ отне лицензите на две от контролиращите лица и 900 оператори бяха принудени спешно да си търсят ново контролиращо лице. Последваха протести на биопроизводителите през април и май м.г. – единствените в Европа, а може би и в света!

Последвалите промени в екипа на министерството промениха ситуацията, от средата на миналата година лошите новини за биоземеделието са все по-рядко.

Доволни ли сте от комуникацията с МЗХГ и в каква насока работите заедно?

Засега комуникацията е много по-добра, има две работни групи, които работят по промяна в Наредба 5, която да стане отново „европейска“ и по Наредба 4 за приложение на мярка 11.

За пръв път от повече от 10 години има съвпадение на исканията на бранша и на министерството по отношение на правилата за подпомагане по мярка 11. По комуникацията има още какво да се подобрява, но сме на прав път.

Това, което трябва да продължаваме да отстояваме и което е ключово за развитието на сектора, е ПРОЗРАЧНОСТТА! Много от проблемите изобщо нямаше да се случат, ако решенията се взимаха прозрачно, а цялата информация беше налична и публична.

Цялото интервю с д-р Стоилко Апостолов ще прочетете в новия брой на сп. АгроКомпас.

Какво предстои за кампания 2020, новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските биопроизводители, последни резултати от научни изпитвания в биоферми, биопроизводството в следващия програмен период - това са част от темите на Международната конференция „Биологичното земеделие в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“, организирана от Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ. Конференцията е насочена към фермери, производители и дистрибутори на биохрани, специалисти, учени и доставчици на материали, семена, техника и оборудване, финансови услуги и подпомагане, експерти от държавните институции и общините.

Заповядайте на 20 февруари 2020 г., Пловдив, по време на Международното селскостопанско изложение АГРА 2020!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.