1. Начало
  2. Интервюта
  3. Биологично земеделие
  4. Финансовата подкрепа от държавата и от ЕС ще мотивира повече производители да се сертифицират като биологични

Финансовата подкрепа от държавата и от ЕС ще мотивира повече производители да се сертифицират като биологични

Снимка:

Теменуга Димитрова – мениджър развитие на бизнеса, отдел „Селскостопански услуги” в „SGS България”

* Видео по темата може да видите ТУК
* Други статии по темата...

- Г-жо Димитрова, както е известно, гаранция за произхода на биологичните продукти дава сертификат, който се издава от няколко оторизирани фирми у нас. „SGS България" е първият в България одобрен от министъра на земеделието контролен орган на биологична продукция. Всъщност на какви изисквания трябва да отговаря тя, за да бъде сертифицирана като био?

- Сертификацията на биопродукция се извършва съгласно международни и европейски норми и стандарти, като европейските регламенти, които са валидни, са Регламент 834 и всички последващи регламенти с подробни правила за изискванията. Те са свързани основно с използването на устойчиви практики и производство на продукция с неизползване на пестициди и хербициди, с опазване на околната среда и подсилване на почвеното плодородие. Също така се забранява използването на ГМО, както и на минерални торове, и се ограничава употребата на други препарати.

Това е доброволна сертификация, но тя е много полезна за производителите и за организациите, които я предприемат, защото им донася много ползи, като например по-голямо доверие от страна на потребителите и един имидж на продуктите, които се предлагат.

- Как контролирате вече сертифицираните производители?

- Прави се физически контрол в стопанството на производителите и преглед на документацията. Това се осъществява веднъж годишно. Тази инспекция задължителна, като при някои рискови производители може да се проведе и допълнителна проверка.

- Колко са вашите клиенти, които вие сте сертифицирали във връзка с биологичното производство?

- Нашите клиенти са многобройни, като някои от тях са в началото на този сертификационен процес, т.е. те са в период на преход, който е различен за различните продукти, които произвеждат, а други са вече сертифицирани и поддържат валидността на сертификата си. Фирмите, които се занимават с биоземеделие, са големи и утвърдени в дейността си. Има и малки производители. Общо взето земеделците се решават на такава сертификация като отделят малка площ от стопанствата си. По този начин експериментират, но в крайна сметка се получават качествени и здравословни продукти.

- Какви трудности срещат земеделските стопани при изпълнение на изискванията за получаване на сертификат за биопродукция?

- Трудности наистина има и стопаните са наясно с това. Много е важно дали могат да получат финансова подкрепа от държавата и от ЕС, защото това ще ги мотивира още повече и наистина ще има повече сертифицирани български продукти, които ще славят страната ни по света. По принцип  трудносите са свързани с ограничаване използването на препаратите за защита от болестите по растенията и животните. Поддържа се една специфична документация. Системата за управление трябва да е прозрачна, проследима.

- Какъв знак или символ носят продуктите, сертифицирани от оторизирана фирма, т. е. как да избегнем закупуването на фалшификати или продукти с подвеждащо наименование?

- Наименованията био, органичен, екологичен са често срещани в търговската мрежа, но те сами по себе си не гарантират качеството и биологичния произход на продуктите. Хората трябва да търсят знака за биологично земеделие на ЕС или националния знак, който е една калинка върху стрък трева. Освен това се изписва произхода на продукта, кодовия номер на сертифициращия органи и името му.

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия" и Европейската комисияОСП
Европейският модел за рентабилно земеделие
...
повече информация


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.