1. Начало
  2. Интервюта
  3. Биологично земеделие
  4. Идентификацията на обработваемите площи да става единствено на правно основание

Идентификацията на обработваемите площи да става единствено на правно основание

Снимка:

Мариела Йорданова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Разград

- Г-жо Йорданова, какво е Вашето предложение за решаване на проблема с презастъпванията на площите?

- Част от проблемите с презастъпванията могат да се решат със стриктно изработване на споразуменията по чл. 37 В, било доброволни споразумения или служебни. Те биха дали възможност за по-стриктен ред и по-голяма прозрачност при очертаванията и избягване на проблемите със застъпванията. Това може да се случи, когато декларациите, които подаваме по чл. 69 и чл. 70, бъдат обвързани с идентификацията на площите. По този начин белите петна, с които имаме много сериозни проблеми, ще бъдат изчистени.

Защото широко рекламираната кампания „Ти имаш право на тези пари“ поражда и задължения. Това е отговорността да имаш и да обработваш земя и да я декларираш, за да получиш привилегии.

В момента е така, че ние подписваме единствено декларация, с която се задължаваме, че при поискване в срок ще представим документи за правно основание. Понякога се искат, понякога – не. Документите се искат обикновено, когато стане белята с презастъпването. Нашето настояване е идентификацията да става единствено на правно основание, което ще въведе сериозен ред. Няма да има презастъпвания, няма да има злоупотреби. Това е мое предложение. Ще го поставя пред колегите от Асоциацията на зърнопроизводителите, както на регионално, така и на национално ниво, и след това ще го внесем официално.

- Смятате ли че това Ваше предложение ще оптимизира работата?

- Смятам, че това предложение, облечено в достатъчна ясна законова форма, ще помогне както на нас, така и в голяма степен на служителите в Поземлените комисии, които са натоварени с най-голямата работа при изчертаването, и след това и на РА-ДФЗ, които ще контролират процеса и ще изясняват спорните моменти.

-Вярно ли е, че има фирми, които работят целенасочено за презастъпване на площите?

- Чували сме за такива неща. Много колеги са потърпевши. Знаем, че има такива, които правят нарушения и биват санкционирани. След това закриват тази фирма, откриват друга. Има и такива физически лица, които неправомерно изчертават площите си, налагат им санкции и те следващия път регистрират друг земеделски производител, някой от фамилията или роднина, и се чертае на друго име. Това, като свързаност на лицата, като ред и отговорност, не се контролира добре.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.