1. Начало
  2. Интервюта
  3. Биологично земеделие
  4. Органичното производство и устойчивото развитие стават все по-значими

Органичното производство и устойчивото развитие стават все по-значими

Снимка:

Интервю с Лигия Аморим, административен директор на NürnbergMesse Бразилия, Беатрис Мартинс Коста и Росина Герра от Planeta Organico

На снимката от ляво на дясно: Росина Герра; Лигия Аморим; Беатрис Мартинс Коста

- Госпожо Мартинс Коста, вие сте тясно свързана с BioFach América Latina и ExpoSustenat от 2003 г. и заедно с екипа на Planeta Organico сте организирали успешните събития, на които сме свидетели днес. Когато погледнете назад, кои са най-важните резултати според вас?

- Ние създадохме интернационален пазар за органични продукти и платформа за инициативи и компании за устойчиво развитие.  Но за мен най-важният резултат е фактът, че зад повече от 300 изложителя на година стоят хиляди хора - фермери и работници със семействата си, които се радват на стабилен живот и имат добри перспективи благодарение на органичната индустрия и инициативите за устойчивост. Успяхме да накараме пет страни от Латинска Америка да участват в тези специални изложения и малко по малко ставаме интернационални. През тези години, BioFach придоби добра репутация и стана основното изложение за органична продукция тук в Латинска Америка. Добре е също да се види, че органичното производство и устойчивото развитие стават все по-значими и потребителите постепенно осъзнават предимствата на органичните продукти.

- Госпожо Аморим, NürnbergMesse Бразилия бе основано през 2009 и ще поеме отговорността да организира тези две събития през 2010. До каква степен сте запознати с темите „органичен и устойчивост"?


Когато говорим за устойчивост и органична храна, ние говорим за живота. Мисля, че е крайно време спасението на нашата планета да стане грижа на всеки от нас. Също така имам дванадесетгодишен опит в организирането на изложения тук в Сао Паоло и виждам добри перспективи за органичните и устойчивите производства. Желая да видя как семената, засeти през последните години, разцъфтяват сега и ще използвам добрите си връзки, изградени по време на дейността ми в панаирния бизнес. Обединените усилия могат да дадат чудесни резултати и да задвижат бързо нещата.

- Имахте рекорден брой посетители и изложители през 2008, което допринесе за големия успех на изложенията. Какво, според вас, е най-важното от двете събития през 2009?


Още веднъж, най-важните служби свързани с нашата работа, бяха представени тук и имаха отрупани щандове, а централното правителство, регионалните управи и много компании изпратиха свои ключови активисти. Важната верига супермаркети в Бразилия, Pao de Acucar, представиха своята еко-кампания, много хора се заинтригуваха от гастрономическия уъркшоп, а семинарите им привлякоха много посетители. Особено внимание заслужи групата експерти, които представиха и дискутираха изискванията и планирането на Зелената световна купа през 2014 г.. Много изложители ни предоствиха разнообразна и полезна информация, и ние действително сме много доволни, че пазарът се развива в положителна насока. 

- Госпожо Аморим, госпожо Коста и госпожо Герра, какви са вашите цели и какви ще бъдат предизвикателствата през следващите няколко години?

- Лигия Аморим: Работата ми да бъда движещата сила, действаща като двигател, за да изследваме напълно и да разширяваме това, което според мен представлява огромен потенциал. Това е въпрос за представяне на концепциите за устойчивост и екология на други производства, на отваряне на врати, информиране на хората и убеждаването им. Виждам огромен потенциал в козметичната индустрия на пример, където имам контакти. Вече обмисляме общи действия в тази насока. Друг въпрос е да направим събитията по-интернационални, но без да рискуваме баланса на вътрешния пазар..

- Беатрис Коста: Приключихме дълъг демократичен процес на създаване на екологично законодателство и сега сме във фазата на приложението му. Стигнахме до събитие, което съм убедена, че ще има огромен ефект върху  съзнанието на потребителите, когато продукти с логото на държавата се появяват на рафтовете. Това ще засили доверието и прозрачността, нещо повече, бъдещите възможности за еко-сектора в Бразилия не са само и просто добри, тъй като решението на правителството да направи футболната Световна купа зелена и устойчива до колкото е възможно, предоставя чудесни възможности в този сектор и допълнителна мотивация за следващите няколко години.

- Росина Герра: Съгласна съм,  че органичното производство наистина има огромен потенциал. Мега-събитията през 2014 и 2016 г. дават прекрасни възможности. Но не трябва да забравяме колко вярно на органичния сектор беше правителството на Бразилия, както в миналото, така и сега - помислете за ежегодната „Органична седмица", провеждана в цялата страна и сумата, инвестирана от правителството в този сектор, равностойна на два милиона евро. Контактите с хората, взимащи политически решения, непрекъснато се подобряват и ние получаваме тяхната подкрепа за органично производство и устойчиво развитие. Защото и хората в политиката са все по-убедени, че трябва да се направи нещо съществено, за да спасим планетата ни.

   Автор: Карин Хайнце

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.