Има лек спад в търсенето на специални хлябове

"Причината е в търговците на дребно, които толерират масовите продукти", казва ръководителят на проекта "Хляб за диабетици" в "Нилана" Пламенка Кръстева

- Обявихте, че "Нилана" започва да произвежда първия в България хляб за диабетици и хора с наднормено тегло. Кога ще бъде на пазара този продукт? -Към настоящия момент не мога да назова точна дата. Искаме да изпипаме всички детайли по производството на продукта, за да сме сигурни, че "Нилана" и водещите диетолози и ендокринолози ще предложат максимално подходящ за българския пазар продукт. Това ще бъде първият хляб, създаден специално за диабетиците у нас.

- Как ще се нарича този хляб и в какви разфасовки ще се продава?
- Името на хляба е "Деа Нилана". Участниците във фокус групите сами избраха грамажа на продукта. Той ще бъде в удобна форма, която е съобразена с всекидневната диета на хората, за които е създаден.

- Колко ще струва и къде ще се продава? Ще се разпространява ли в цялата страна?
- Продуктът ще се продава в цялата страна. Тъй като се стремим да отговорим на нуждите на хората с диабет, метаболитни проблеми и наднормено тегло, цената ще бъде максимално близка до възможностите на тази група потребители. Няма да го позиционираме във високия ценови клас, което би му отивало, имайки предвид оригиналните суровини, от които е направен.

- Рецептата, по която ще се прави хлябът, на "Нилана" ли е?
- Рецептата на хляба е собственост на австрийската фирма "Пфанел". Мениджърите от "Пфанел" я предоставиха на "Нилана" поради две основни причини. Първата е, че имаме опит в производството на здравословни продукти. А втората - че имаме технологични мощности, които да изпълнят изискванията на австрийските колеги, без да се прави компромис с рецептата. По същия начин са постъпили и в Германия, където рецептата е била закупена от тамошния лидер на здравословни хлябове.

- Как ще докажете, че този хляб наистина е подходящ за диабетици?
- Хлябът вече е лицензиран от немския институт "Биотаск" като храна за диабетици в съответствие с Наредбата за диетични храни в Германия, но тъй като е продукт за българския пазар, ние бяхме длъжни да извършим клинични изпитвания и тук. Тестовте бяха направени от екип от лекари в Клиниката по ендокринология и диабет към Университетска детска болница в София и Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". В момента организираме провеждането и на по-дълго клинично наблюдение, което ще продължи и след пускането на хляба на пазара.

- Какъв е пазарният дял на специалните хлябове, продавани в страната, какво е съотношението масов хляб- специални хлябове?
- Като цяло за страната пазарният дял на специалните хлябове е още сравнително малък – около 10% - 12% от продажбата на хлебни изделия. Но трябва да се отбележи, че има значителна разлика между това съотношения в различните населени места. Най-високо е потреблението на специални хлябове в столицата и големите областни градове - Варна, Пловдив, Бургас. Там съотношението между специални и масови хлябове достига до 23% към 77%.

- Каква е тенденцията в търсенето на специални хлябове?

- През последните 3-4 години тенденцията в търсенето на специални хлябове беше възходяща, въпреки че през последните 6 месеца определено се наблюдава застой и дори лек спад. Потребителите започнаха да търсят по-интересни, а и по-здравословни хлябове. Трябва да се отбележи, че не всички специални хлябове са с ясно изразени здравословни качества. Но е факт, че потребителите вече се замислят за това дали консумират здравословни храни и все по-внимателно подбират хляба за трапезата.

- Как се отрази кризата върху покупките на специални хлябове?
- Кризата не подминава и специалните хлябове. Причината за наблюдавания лек спад обаче е по-скоро в политиката на самите търговци на дребно, отколкото в по-ниското потребление от страна на крайните клиенти. Търговците на дребно в момента толерират продажбите на нарязани масови хлябове (бял, Добруджа и типов) в най-ниския ценови сегмент. Така масовите хлябове заемат по-централни и по-големи места по търговските площи в магазините за сметка на специалните хлябове. www.regal.bg

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.