Надяваме се през март да стартира държавната помощ за фемерите, които искат да правят директни продажби

Снимка:

Цветан Димитров, заместник-министър на МЗХ

- Кога ще бъде нотифицирана и какво ще представлява държавната помощ за животновъдите, които искат да правят директни продажби и се нуждаят от инвестиции?

- Животновъдите и в момента могат да правят тези инвестиции по силата на кредитните линии на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Към тях ние вече добавяме и елемент на държавна помощ. Най-простичко казано: земеделският производител, който иска да извършва такава дейност, отива и получава кредит на референтен лихвен процент на 6% от ДФЗ. Извършва инвестицията, след което на 50% му се сторнира разхода, т.е. той връща половината от това. В общи линии това е, което те ще могат да ползват като финансова помощ за 2011 г. Освен това, те могат да се възползват от всички мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Там има гарантиран бюджет за млечните ферми, така че земеделските производители могат да избират кое е по-изгодно и по-лесно за тях.

- Кога предвиждате да стартира държавната помощ?

- Вече разработихме основния пакет документи, които трябва да изпратим в ЕК. Водим преговори с Министерството на регионалното развитие, Министерството на здравеопазването, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, за да може точно да дефинираме този обект, който ще бъде подпомогнат, защото това е нещо ново за България, което до момента не е съществувало като архитектура, като инвестиция, като вид на постройката. За оборудването сме наясно какво трябва да бъде то, но за другите неща все пак се допитваме. Искаме да направим нещо грамотно, работещо. По нашия график идеята е в началото на януари цялата документация, включително архитектурните и строителните изисквания да бъдат предоставени на ЕК и очакваме до започването на финансовата година на ДФЗ, която обикновено е март месец, тази държавна помощ да стартира.

- Ще има ли интерес към Наредбата за директни продажби?

- Категорично смятам, че ще има. Първо, защото българският потребител иска това. Второ, защото и животновъдите го искаха и трето, защото това е едно от политическите обещания на ПП ГЕРБ още преди изборите. Както виждате, удържахме на думата си и разрешихме тези директни продажби. По-скоро е въпрос на време фермерите да спазят всички изисквания, за да могат да произвеждат. Директните продажби са нов вид обществени отношения между потребители и производители. Разбира се, тук е и ролята на държавата, която гарантира безопасността и качеството на този продукт, който е предложен директно от фермата. Трябва да отворим скоба, че това би било много полезно за развитието на селския туризъм. Не би било нормално да развиваме селски туризъм, ако нямаме директни продажби. Това беше парадоксалното досега, че държавата, от една страна, дава пари за селски туризъм, но в същото време този, който е изградил подобно туристическо място, няма право да предлага от автентичните български продукти. По този начин сглобихме пъзела и мисля, че и в това отношение развитието на селските райони ще бъде по-добро.

- Към продажбата на кои продукти ще се насочат фермерите?

- Интересът ще бъде най-вече в сектора на млекопроизводството. В този на пчелния мед също предвиждам много сериозна ангажираност. По принцип досега няма браншова организация, която да неглижира по някакъв начин този процес. Всички организации в животновъдния сектор активно се включиха при изработването на тази наредба, за което им благодаря, че ни подпомогнаха при предоставянето на документите и при техническите срещи с експертите от Европейската комисия. За нас беше много по-лесно да преговаряме, когато им казахме, че българските браншови организации стоят да гърба ни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.