1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Не е установено наличието на хормони в пилешкото месо, произведено в България

Не е установено наличието на хормони в пилешкото месо, произведено в България

Снимка:

Димитър Греков, министър на земеделието и храните

- Има ли хормони в пилешкото месо и докъде стигнаха вашите масови проверки за това, което вече споделиха и потребители и лекари, а именно, че има опасения за хормони.

- Може би това са само опасения. Досега нямаме никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България има такива хормони. Бих искал да кажа, че веригата, която е от производството на пилешко месо се започва да се разширява за проверка, и започвайки от фуражните заводи, стигайки до супермаркетите. Така че това, което досега сме констатирали до петък, никъде не сме установили и следа от такива хормони, които да са в българското, подчертавам, пилешко месо. Така че няма опасения това, което действително, както казахте, че и опасения и съмнения.

- Подчертахте изрично българското пилешко месо. Какво за вносното? Знаем, че много български производители казват, че вносното месо не се следи достатъчно.

- Точно тази част от въпроса ви са насочени усилията ни през тази седмица. Ще се влезе във веригите и в компаниите, които внасят пилешко месо, да се провери дали има наличие на такива хормони. Но досега не е установено, повтарям категорично, че не е установено наличието на хормони в пилешкото месо. Трябва да бъдат спокойни българските граждани относно производството ни на пилешко месо. То не е предназначено единствено и само за българския пазар. Затова отговорността ни за производството и износа на пилешко месо се контролира изключително коректно, така че не може да се допусне наличието на хормони.

- Г-н министър, вие във вашето семейство ядете ли пилешко месо?

Разбира се.

-  Колко често?

- Поне един път в седмицата.

- И не се притеснявате?

Не се притеснявам, да. И се купува от българското пилешко месо, което се произвежда у нас.

-  Видяхме как се правят лабораторните анализи, обаче възниква въпроса, когато търсите определени субстанции в това месо, определени хормони или допълнителни такива съставки, дали не търсите нещо, което всички знаят, че го няма, а новите субстанции, новите неща, които се влагат, за да расте пилето и да стане това за 40 дни само, както признават и производителите, не ги търсите? Както е допингът в спорта. Нали се сещате?

Естествено, че всеки ден във фармацевтичната промишленост излизат нови стимулатори за растежа, но в крайна сметка нашите ветеринарни лекари и специалисти, които следят това са информирани за наличните, които са разрешени за ползване. Отново повтарям, че във фуражните заводи, там, където се вкарват близо 90% от суровината е българска и само част от примесите могат да бъдат допълнително сложени в страната, също се контролира вноса на тези продукти, на тези примеси. Така че мисля, че веригата е достатъчно контролируема от първия, от входа до изхода. Не бива да се създават такива опасения, че едва ли не бързият растеж на пилетата е следствие на някакви хормони или някакви лекарства, които се вкарват.

- А как става това тогава? Как преди са пораствали за толкова по-дълъг период, а сега за 40 дни имаме ей такова пиле?

- Ако проследим цялостния процес и технология на пилета, само преди 20 години, угояването на пилетата беше около 60 дни. Естествено, в селското стопанство също има нови технологии, които довеждат до…

- Т.е. това е заради развитието на технологиите, не е признак на...?

- Разбира се. В никакъв случай.

- Как си обяснявате тогава, че лекарите казват в частен разговор, че не дават пилешко на дъщерите си?

- Струва ми се, че нямат основания. Не струва ми се, но съм абсолютно спокоен, че няма основания за такива притеснения. Ако има такива налични сведения в някой от лекарите, нека да ни информират – ние проверяваме конкретно, както казах и веригите и производителите, така че ако имат някакви такива съмнения, сме готови веднага да изпратим групи, които да проверят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.