1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проф. Ангел Ангелов, преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив

Проф. Ангел Ангелов, преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив

Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението

Наука и бизнес – заедно към иновациите

 

Проф. Ангелов, защо са толкова важни иновациите в хранителната верига и откъде трябва да започнем с прилагането им?

Във всяка иновация трябва да има наука и нещо ново, което да бъде внедрено по-късно в производството и впоследствие – маркетирано, за да се появи на пазара. В тази връзка има голямо поле. Бих определил няколко насоки – технологична, като подобряване качеството и безопасността на някои продукти. От друга страна – използване на нови опаковки, за да може да се намали изхвърлянето на отпадъци в природата. И още нещо важно – преработването на отпадни води, за да може да се подобри нашият екологичен статус. Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението. Не само в България, а и в глобален аспект. Така нареченият „белтъчен проблем“ е много голям, а именно – трябва да се търсят нови източници на протеини. Насочваме вниманието си не само към животински, а и към други екзотични източници на белтъчини като насекоми или растителни суровини, които не са много познати у нас. Микроводораслите пък са едни своеобразни малки фабрики, които постоянно се възпроизвеждат и синтезиран ценни за хранителната индустрия продукти. И те, и ние съдържаме около 50% протеини от сухото си тяло. 

По тези насоки ли работите Вие и Университетът по хранителни технологии и какви цели си поставяте?

Ние работим в много широки области. Мога да дам като пример успешно разработения продукт „ядлива чашка“, който вече има глобално присъствие. Един от хората, които бяха ангажирани с продукта, е докторант на Университета. Междувременно в нашата работна група се занимаваме с разработване на зърнени и по-специално овесени пробиотични продукти. Това е една вече търсена алтернатива на млечните продукти.

От бизнеса търсят ли ви?

Не може да има иновации без бизнес. Връзката „Академия-бизнес“ е много ценна, но за съжаление тя беше прекъсната преди около 10-15 години след промените, които настъпиха тук. И сега тепърва започва да се изгражда наново. Необходимо е време. Важното е бизнесът да навлезе във финансирането на науката. Има още много върху какво да се поработи. Засега науката в България се финансира основно от бюджета – през Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието, храните и горите или икономическото ведомство. Бизнесът все още е плах по отношение на инвестициите в наука. Ако това се случи, убеден съм, че и връзките, и резултатите ни ще се подобрят. В момента имаме комуникация с този сектор не само по отношение на дейности, свързани с технологичните предизвикателства, но и във връзка с кадрите. Подготвените и образовани млади хора са бъдещето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.