1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Стандартите за храните трябваше да вървят с ръст на доходите на населението у нас

Стандартите за храните трябваше да вървят с ръст на доходите на населението у нас

Д-р Мирослав Найденов, ексземеделски министър на земеделието и храните

- Г-н Найденов, безпорен факт за обществеността у нас е, че по време на мандата Ви като министър на Министерство на земеделието и храните аграрното ведомство „влезе в час“ по отговорностите си, касаещи втората част от неговото име - „и храните“. Какво от тази нарицателна за Вас дейност едва ли ще бъде забравено?

- Действително никой до този момент не го беше еня за храните. А те са на трапезата ни ежедневно и касаят всички нас. А като министър, ако отговоряш само за земеделието, ти отговоряш за няколко стотин хиляди човека. А ако отговаряш и за храните и изпълняваш това, което ти е вменено като министър на земеделието и храните, отговоряш за всички - от най-малкия до най-големия. Затова заложихме първо на прекрасните български вкусове, защото връщайки стандартите,  на практика върнахме този прекрасен вкус на родните храни.

Разбира се, заложихме на безопасността, създавайки тази изключително респектираща и ефективна структура  - Българската агенция по безопасността на храните. Вървейки към стандартите, дадохме възможността на хората да изберат качеството на храната си. Самият факт, че днес като влезете в един супермаркет, виждате, че те вече четат етикетите, информирайки се за съдържанието и полезността на храните, които купуват. Дори и това е успех – да четат, да знаят, да се интересуват,  да гледат от растителна мазнина или от животинска е млякото, което купуват. Затова смятам, че това е успех. Каквото и да говорят, то не може да бъде отречено от никой, включително от най-големите ни критици.

- Все пак разбирам, че нещо Ви огорчава в този ракурс на Вашата дейност – неоценена, подценена или?

- Опрелено не мога да се съглася, че тази дейност не беше оценена, защото кабинетът, в който участвах, приключи с един висок рейтинг на обществено одобрение. Имам предвид и последните социологически изследвания. За едно съжалявам – стандартите трябваше да вървят с ръст на доходите на населението у нас. Призна го и премиерът. В това си намерение не успяхме да повишим ръста на доходите. Затова за голяма част високите стандарти на храните, които са здравословни и безопасни, станаха недостъпни за голяма част от хората. Точно за това съжалявам и то е действително моято искрена болка. Но както се казва аз бях земеделски, а не финансов министър. Въпреки това си мисля, че хората ще оценят това, което сме направили. И ако имаме шанс да управляваме още веднъж, смятам, че ще направим тези стандарти по-достъпни за тях.

                                                            интервю на Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.