В обектите по морето продължават да влизат хранителни продукти без съответните документи

Снимка:

Йордан Войнов, изп. директор на Българска агенция по безопасност на храните

- Г-н Войнов, обявихте засилени проверки по морето в началото на сезона. Какво показаха резултатите?

- Проверките продължават и сега. Те ще бъдат интензивни през целия туристически сезон. Има екипи от вътрешността на страната, които постоянно правят инспекции. Нееднократно съм заявявал, че храненето в ресторанти създава сериозен проблем за туристите - както за чуждестранните, така и за нашите. Този сектор може би години наред не е пипан и наистина е със сериозни проблеми. 1/3 от проверяваните обекти имат нарушения.

- Предимно в хотели, работещи ол инклузив, ли са, както очаквахте в началото?

- Не само ол инклузив, става дума и за временни обекти - за дюнери, кебапчийници, всякакви малки заведения. Виждаме, че има обекти, които имат регистрация за определен асортимент и на своя глава са решили да го разширят, без условията да им го позволяват.

- Кои са най-големите нарушения, които открихте?

- И добрите практики, и системите за самоконтрол са само на хартия. В обектите продължават да влизат хранителни продукти без съответните документи, без етикети и маркировка, с изтекъл срок на годност. Това показва, че ресторантьорите се стремят да пазаруват евтини хранителни продукти, за да им излиза сметката.

Това е недопустимо - първо, правят нарушения на закона, второ, това крие сериозен риск за здравето на потребителите. Може би се подценява, но виждаме, че и квалификацията на персонала е проблем. Преди две седмици при мен бяха от една френска асоциация. Там, за да станеш готвач, трябва да имаш професионално образование и да си преминал курс на чиракуване в ресторант.

Едва след това може да упражняваш тази професия. По нашите ресторанти много малък процент от работещите са с такова образование. Това е другият проблем, защото когато един готвач няма ценз, той не може да приготви и качествена храна, предназначена за хората. Той не познава добрите производствени практики, системите за самоконтрол, например кръстосва пътищата на храната и т.н.

- Да разбирам ли, че планирате да се въведат изисквания към работещите в кухните?

- Обсъждаме такъв вариант и подготвяме изменение на наредбата в тази част, като работим с асоциацията на професионалните готвачи (Euro-Toques Bulgarie - бел. авт.). Подготвя се рамка, с която наистина да се повиши качеството на хранене не само в ресторантите, но и в ученическите столове, детските градини и т.н.

- Каква по-конкретно е идеята ви? Планирате да се въведе изискване готвачите да минават курсове?

- Разбира се. Те трябва да имат квалификация.

- Кой ще ги обучава и контролира? На принципа на занаятчийските камари ли ще бъде?

- Има си асоциация на готвачите, тя ще си следи нещата. Защото сега, както се случва на морето, вземат един готвач от улицата: "Можеш ли да пържиш яйца?" "Да, мога." И започва да приготвя храна за стотици хиляди хора. Отделно са и другите проблеми. Един храноден излиза между 3 и 5 лв., това е закуска и вечеря. За какво става въпрос въобще, като всички виждаме цените?

Колко проверки сте направили по морето досега?

- Много са. Контролът е много засилен. Мисля, че проверките са над 5 хил.

- След като контролът е толкова засилен, как е възможно да има такива фрапантни нарушения като в хотела в Китен, където се натровиха 39 деца? Ваши инспектори проверявали ли са го преди инцидента?

- С нашия ресурс не можем да покрием всеки сантиметър. Това са стотици хиляди обекти, а досега е карано по инерция. Специално за хотела в Китен се оказа, че натравянето не е от храната (официалната версия е, че става дума за използвана нерегламентирано вода за напояване - бел. авт.), но открихме 200 килограма продукти с изтекъл срок на годност.

Тук отговорност имат и от хотела, и от оператора, който предлага тази почивка. Там има 500 деца. Къде са туроператорите, които са организирали това летуване? Едно от задълженията им е да проверят какви са условията в хотела - легловата база и т.н., както и да следят храната.

- Съгласете се, че туроператорът не може да познава всички специфични правила и изисквания към хранителните продукти...

- Така е, но и без да си специалист, като видиш легловата база и кухнята, може да си направиш извода. Няма никакъв проблем туроператорите да комуникират и с нас. Аз съм пуснал заповед да се проверят всички обекти за детски лагери, не само на морето, но и в планините.

Паралелно с това обявихте, че проверявате и вноса на месо. Какви нарушения открихте?

- Миналата седмица бяха открити един тон свински глави и карантия, които са били предназначени да заредят определени ресторанти - да се приготвят супи и разни ястия с дреболиите. Съответно тези продукти са без документи и без гаранция за произхода. Те са взети може би на някакви символични суми, натоварили са ги и са търсили бърза реализация. Ние сме затегнали контрола, включително и по вътрешните граници на ЕС.

- През пролетта съобщихте, че започвате пререгистрация на магазините, която ще продължи до юни. Успяхте ли да пререгистрирате всички обекти?

- При нас работата е много обемиста, нашите хора са на предела дори на физическите си възможности. Между тези проверки, които правим сега по морето и всичко останало, вървят и плановите, които включват и пререгистрацията. Все още не сме пререгистрирали всички, но работим.

- В какъв срок ще приключите?

- Да не кажа голяма дума, но края на октомври - началото на ноември вече ще сме успели с всички обекти, защото, пак казвам, работата е доста обемиста и трудоемка.

- През този месец беше приет нов регламент за етикетирането на храни в ЕС. Ще се налагат ли много промени в българското законодателство?

- Не би следвало. Регламентът е приет от Европарламента, в момента се дооглежда от юристи и след това ще се гласува в съвета на министрите. После ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Не би следвало да има някакви трудности за нас при прилагането му. Има поне три много важни момента за потребителите.

Единият е, че задължително текстовете трябва да бъдат изписани четливо, както и да съдържат хранителните стойности, протеините, мазнините, въглехидратите и т.н. Част от хранителните добавки действат и като алергени, така че те ще бъдат вече изписвани, за да е ясно на потребителя. Ние изпреварихме събитията по отношение на растителната мазнина и въведохме изискване, че един продукт не може да се нарича млечен, ако е с растителна мазнина, което сега се въвежда и с регламента.

Другото важно е, че задължително трябва да бъде изписана страната на произход. Досега на етикетите имаше номер на предприятието, който да се следи от контролните органи, но самите потребители не го разбират. Сега ще знаят една стока дали е от Холандия, Дания и т.н.

В какъв срок планирате да се направят всички необходими промени и в националното законодателство?

- Дерогацията, която ще се даде след публикуването, е три години. Аз мисля, че при нас ще стане по-рано.

- Какво се случва с идеята фермерите сами да плащат за екарисажи и ветеринарни услуги за своите животни, която лансирахте в началото на годината?

- Това предстои да се случи, тъй като досега заплащането на частнопрактикуващите лекари ставаше през ветеринарномедицинската служба, впоследствие и през агенцията по безопасност на храните. Винаги съм смятал, че това е грешно.

Предстои изменение на закона, като консенсусното решение е, че парите за тези цели ще бъдат във фонд, поддържан от ДФ "Земеделие". Фондът ще плаща на лекарите, като прихваща сумата от субсидиите, които фермерите получават. Те пък ще могат да избират и самия ветеринарен лекар, с когото ще работят.

- Кога ще стане промяната?

- Ние се надяваме да е максимално бързо. Законопроектът е готов, на съгласувателна процедура е, след което ще влезе и за обсъждане. Вече не мога да кажа колко време ще е необходимо за работата по него в парламента.

- Когато въведохте задължителна дезинфекция на колите на турската граница заради шапа в Бургаско, казахте, че тя ще трае до унищожаването му. Вече махнахте карантината в региона и казахте, че заболяването е овладяно, а от шофьорите продължават да се събират такси и да се извършва дезинфекция. Защо?

- Не са паднали изцяло всички рестрикции по отношение на три общини - Царево, Малко Търново и Средец. Бургаска област като цяло е освободена, както и шестте съседни области. Дезифенцията не е отпаднала, защото в Турция наистина има доста заболявания. Това е превантивна мярка.

- Докога ще продължи тази дезинфекция?

- Ще продължи, докато Турция каже, че е свободна от тези заболявания. Когато обстановката в Турция е спокойна, както в България, дезинфекцията ще бъде премахната.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.