1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Атанас Мулетаров: Върнахме 6 милиона стари задължения и излязохме на печалба с 800 хил. лв., което за това дружество е нечувано

Атанас Мулетаров: Върнахме 6 милиона стари задължения и излязохме на печалба с 800 хил. лв., което за това дружество е нечувано

Снимка:

Нямам политически натиск, твърди изпълнителният директор на „Напоителни системи“

Близо 850 млн. лева, които бяха заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост за напояване, се стопиха до 14 млн. От КТ „Подкрепа“ обещават да направят опит тези пари да бъдат върнати в плана. Но обществената нагласа обаче е, че каквито и пари да се налеят в „Напоителни системи“, те безвъзвратно ще изчезнат…

Да, създаде се такъв имидж. Въпреки че се стараем с колегите да има подобрени инвестиции, така че е много хубаво да дойдат 850 милиона. Вярно, че са капка в морето в сравнение с това, което е разграбено през годините, но ще има къде да се инвестират. Разбира се, когато има прозрачност и идеи как да се инвестират, няма да потънат. Уверявам ви, че ще се направят хубави неща, но много се съмнявам, че ще се случат. В плана за устойчивост останаха едни 14 милиона от тези 800, като са една кръпка, тъй като те са за едни измервателни устройства, но те вървяха в пакет с 800 милиона. На нас не ни вършат кой знае каква работа.

напояване лозя

Защо повече от скромните 14 млн. лева, предназначени за закупуване на измервателни устройства от „Напоителни системи“, няма да имат никакъв ефект като инвестиция?

Без да се извърши рехабилитацията, тези измервателни устройства сами по себе си са излишни, защото после трябва да даваме едни грешни пари за тяхната поддръжка. По мярка 4.3 от ПРСР имаме 26 проекта, които са за 100 милиона за възстановяване на част от нашите обекти - канали и съоръжения.

Как ще могат фермерите да се възползват от тези инвестиции?

Фермерите ще се възползват впоследствие, когато ги завършим, защото ще има възможност да се напояват много площи, които до момента по обективни причини не можехме да напояваме.

В какъв срок трябва да се изпълнят тези проекти?

Кратък е, защото трябва да влязат да работят октомври месец и да приключат до следващия напоителен сезон - до март, април, така е заложено.

Преди началото на промените от 1989 г. системата за напояване беше изцяло изградена от държавата и контролирана от нея. Сега, според Вас, каква трябва да е философията при условие, че земеделието от години е в частни ръце?

Като държавно дружество със 100 процента държавно участие според мен е правилен редът така, защото напояването е един много основен фактор, тъй като добивите се повишават с 30 процента. Държавното предприятие е най-добро в сегашния си вид. Нещо повече. На нас ни е вменено и отводняването, за което ни се отпуска бюджет от държавата, което е добро, защото с този бюджет си помагаме също.

Всяка година земеделците се оплакват от цената на водата, за липсата на вода. Заради по-високите цени тази година, държавата ще възстановява 80 процента на водоползвателите…

Поради тази причина изведнъж излязоха много площи, които изсветляха, които може би досега пак са били напоявани, но парите не са влизали в „Напоителни системи“. По-голям проблем според мен ще бъде липсата на вода в язовирите.

Тази година, поне по договори и заявки, които към момента сме сключили, ще се справим, въпросът е, че след като разбраха, че тези пари се възстановяват, много хора искат да напояват. Оптимист съм, че ще се справим въпреки нивото на язовирите.

Тази година цените на водата за напояване варират от 16 до 54 стотинки за кубик, като по-високата цена е при помпеното напояване. Какво е в момента финансовото състояние на „Напоителни системи“?

Дружеството има приходи, защото даваме доста обекти под наем - язовири. Като завишихме събираемостта миналата година и тази, веднага се показаха резултатите. Платихме много стари задължения. Шест милиона стари задължения върнахме и си докарахме 800 хиляди печалба, което за това дружество е нечувано.

Кой упражнява контрол върху дружеството?

Дружеството е със 100 процента държавно участие. Контрол се осъществява пряко от министъра, като за нас отговаря зам.-министъра Чамбов. Има съвет на директорите 7 човека, които си взимат решенията.

Тази политическа турбулентност, в която живеем от две години, как Ви влияе?

Радвам се, че нямам някакъв натиск. При мен е спокойно. От самото начало дадох да се разбере, че няма да слугувам. Нямам някакво политическо напрежение, честно казано.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.