1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Кирил Вътев: Някой трябва здраво да срита кошера

Кирил Вътев: Някой трябва здраво да срита кошера

В България се прави бизнес с вързани очи, казва един от големите месопреработватели у нас

- Г-н Вътев, как ще коментирате текста и анкетата, свързани с нов Закон за браншовите организации, които предлага аграрното министерство?

- Много внимателно прочетох това, което е качено на сайта на министерството и бих им препоръчал моментално да го свалят от там. Начинът, по който са зададени въпросите, има за цел нищо да не се промени. И веднага ще дам конкретен пример: какво означава да правим критерии за национално представителна браншова организация? Колко национално представени парламента имаме, колко национално представителни министерства имаме и въобще държавни институции? Има ли алтернативи? Няма. Следователно, държавата е една. И браншовата организация в земеделието трябва да е една. За да може всичко да излезе на светло и да имаме ясна картина – за целия път.

- Каква е картината днес?

- В България се прави бизнес с вързани очи – без достатъчно пазарна и финансова информация, дори без достатъчно компетентна правна помощ. Това е ролята на браншовата организация. Твърдя, че членството трябва да е задължително. Това не означава да е насила, а всеки да има полза да членува, да го иска. Браншовата организация е тази, която трябва да сглоби цялата картина във всеки един бранш. В момента никой не знае колко браншови организации има в България. Във всеки бранш има по няколко, в някои – по много. И единственото, което правят, е да се карат помежду си и да претендират кой е по-по-най. Зърнопроизводителите са изключение. Но най-големият проблем за мен е друг – ориентацията е към помощи и субсидии, а не към пазарен успех. Не отричам нуждата от подпомагане, то се прилага в цяла Европа. Но ролята на браншовата организация е да прави бизнес, да помага на бизнеса – да бъде по-ефективен, да излезе на нови пазари. Нищо подобно няма в това, което се предлага от земеделското министерство като основа за ново законодателство.

- От известно време сте се оттеглили от браншова работа – защо?

- Всичко е едно и също от години – в т. нар. работни групи връх взимат консултантите. Те подреждат едни условия, с които да са угодни на своите клиенти. Много е сбъркана тази схема. Успешните аграрни страни като Франция, Италия, Австрия, дори и Турция, която дори не е в Европейския съюз, работят по друг начин. Там, ако произвеждаш домати, но не си член на браншовата организация, не можеш да продадеш дори един домат.

- На какъв фундамент тогава трябва да стъпи един бъдещ Закон за браншовите организации?

- Този закон трябва да регламентира дейността на земеделските браншове като институции. А не както е сега – имаме едни формални самодейни сдружения на наивни ентусиасти, които се дърлят за субсидии и служат за PR на поредния политик. Браншовите организации по света не функционират така. Всички сме ходили тук-там и сме го видели. Десетки пъти съм умирал от срам, когато наши колеги – компании или браншови организации от други държави - идват и поставят бизнес въпроси, на които ние не можем да отговорим. Говоря за сектор „Месо и месопреработване“. Ние не знаем колко са операторите в този сектор, защото малка част от тях членуват в Асоциацията на месопреработвателите в България. Затова не знаем браншът колко произвежда, каква точно част е българско месо и каква част – внос. Не знаем колко е контрабандата. Ако има закон, който да институционализира браншовите организации, те ще упражняват контрол върху вноса, защото той ще бъде необходим толкова, колкото да допълни родното производство. И пазарът ще си свърши работата. И конкуренцията ще си свърши работата. Веднага, разбира се, ще се намери някой гений, който ще каже, че това е картел. Не, не е картел. В цяла Европа, с изключение на България, веднъж в седмицата животновъди и собственици на кланици се събират – за да направят анализ на промените в разходите през изтеклата седмица. И да преценят тенденцията предполага ли промяна на цените или не. А у нас, на което и да е заседание на браншова организация, ако някой се осмели да спомене думата цена, това вече се счита за картел. Още много безумия има, които трябва да се подредят с един закон за браншовите организации. Но някой трябва да срита кошера.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.