Поморие има своя стратегия

Снимка:

Иван Алексиев, кмет на община Поморие

- Град Поморие без съмнение е много обновен и едностилен, особено в центъра. Това не е най-типичното за нашите градове.
 
- Да, това залегна в стратегитая за града, която се опитваме да следваме вече втори мандат. А основната нишка в тази стратегия си остава традиционното и туризмът.

- Туризъм се развива в цялото ни Черноморие. Тази година бележи невиждан ръст, казват анализите. Коя ще е Вашата ниша и участвахте ли в този „бум“?

- Традиционно силният ни туризъм: планинско слънце, море – това го предлагат много дестинации в България. Наблизо са Слънчев бряг и Несебър със своето запазено място. Ние обаче сме си препознали нишата и нямаме никакво намерение да излизаме от нея. Тя се нарича калолечение. Целта ни е да развием балнеоложкия туризъм още по-пълно, целогодишно. Да засилим и есенния сезон, който и сега е активен. Общината е получила правото да управлява Поморийското езеро. А цената му са открили още в древността. Солта е била разменна „монета“, скъпа като златото. Виждаме много възможности за партньорство с частния сектор в балнеолечението, които тепърва ще използваме.

- Дано не "се загуби" града в тази надпревара за всякакъв род туристи. Вече му тежат белезите на презастрояването. А има и нови хотели на световно ниво?

- Права сте. Има обече нещо добро във вредата или шанс в лошата новина, тази за икономическата криза. Категоричен съм например, че благодарение на нея презасторяването на Поморие спря.

- И сега е време за  усилен риболов?

- О, да. Черноморската риба е една от най-вкусните. За жалост започна  да изчезва. Може би тъкмо заради това презастрояване и замърсяването на водите. Но откакто са изградени всички пречиствателни станции по Южното Черноморие – нашата, в Равда, в  Созопол, рибарите отново се радват на много богат улов. Сезонът е особено богат на паламуд. Направо рекордна година – не само в количествено отношение. Вече има и екземпляри, които тежат над  700 г.

- Сега остава да прескочите прекупвачите, които не позволяват при толкова риба в морето да усетим поевтиняването и на масата.

- Взехме мерки. Преди месец открихме Поморийското рибарско пристанище, с паракалиса „Свети Николай Чудотворец“, в присъствието на премиера. Това  е първият етап на проекта. На брега е  изградена  Рибна борса, която скоро ще заработи и ще застане на пътя на многобройноте купувачи, за да могат рибарите да имат гаранция за цената. А и рибата ще бъде безопасно  съхранявана в хладилните камери.

- На кои Европейски програми и мерки се надявате във втория си мандат?  Как се изместиха приоритетите Ви?

- Първият мандат работихме главно поПрограма  „Регионално развитие“ и ОПОС. Така реализирахме водния цикъл на града, звършихме пълна рехабилитация на ВиК мрежата. Сега отново сме се насочили към Програмата “Региони в растеж“. Ще санираме голяма част от блоковете, за да продължим да променяме визията на града в зададения вече стил. Роботим и с проекти по ПРСР и „Рибарство и аквакултури“. Тъкмо тя откри шансове за Пристанището и Рибната борса.

Автор: Ваня Манолова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.