Съвместна земеделска борса с България е добра идея за партньорство

Марян Гьорчев, посланик на Република Северна Македония в Република България

- Ваше Превъзходителство има ли възможности, по които Република Северна Македония и Република България биха могли съвместно да работят в областта на земеделието?

Смятам, че това, което трябва да направят двете държави, е да имат съвместна земеделска борса. Ние не сме големи държави, които да задоволят с продукция големи градове като Варшава, Париж, Берлин, но ако обединим усилията си, може да включим и съседни на нас страни и да създадем една борса, която да снабдява с плодове или зеленчуци страни от Централна и Западна Европа. А защо не да погледнем и на биопродуктите като алтернатива. Няма нищо сложно в създаване на тази борса. Просто трябва да седнат отговорните хора на една маса, да очертаят целите, каква ще е организацията – публично-частно партньорство ли ще бъде, изцяло държавно ли, да се определи мястото. Нужно е да имаме воля, желание, а моделите съществуват и работят добре. Важно е, че ние имаме какво да предложим. Считам, че това е бъдещето в единството, да си сътрудничим, да градим и да покажем на младите хора, че има смисъл да останат и живеят тук.

- Получават ли стопанствата у Вас подкрепа за развитие?

Стопанствата в Република Северна Македония са на самоиздръжка, не получават субсидии и това ограничава развитието на технологиите и техническо оборудване, но ноу-хауто е изключително силно. Имаме много добри семепроизводители, представители на фирми, които работят по стандарти на ЕС. Имаме много добър маркетинг и продуктите ни са познати като качество. И нищо, че не сме членове на ЕС. Всичко, което се изнася, е със сертификатза ЕС, единствено плащаме 1% митническа такса. Надяваме се на уверението на Съюза от юни месец да започнем преговори за пълноправно членство, което означава, че ще имаме достъп до предприсъединителните фондове, за да развием нови умения, технологии. Имаме база, работливи хора и натрупан опит от миналото и считам, че за много кратко време ще станем фактор за Средна и Западна Европа.

- В какво Северна Македония е силна в частта земеделие?

Република Северна Македония има сериозен опит в производството на вино и отглеждането на лозя. Годишно произвеждаме 250 млн. кг винени сортове и около 50-60 млн. кг десертни. Тютюнът е силно застъпен, като годишното производство е около 20-22 хил. тона. Около 120 млн. кг е капията, около 150 млн. кг е делът на доматите, над 90 млн. кг е производството на ябълки, 200 млн. кг е зелето, останалата част са сливи, кайсии, праскови. Достатъчно, за да задоволим потреблението не само в страната, но и експорта към Солун, София, Тирана, Белград.

-Има ли недостиг на работна ръка?

В южната част на Северна Македония все още имаме достатъчно развита работна сила, именно там подемът на земеделието е изключително висок. Искам да подчертая, че при нас се произвежда продукция без ГМО, държим на традиционната органична храна, произведена по технологии, които са много ценени по целия свят. Считам, че това ще е голямото ни предимство и занапред. Имаме знания и умения към традициите и това може да ни отведе на предни позиции на световните пазари, където можем да бъдем достойни конкуренти на световните пазари.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.