1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Шистовият газ - възможна алтернатива, но дали рисковете от извличането му не превишават възможните ползи?

Шистовият газ - възможна алтернатива, но дали рисковете от извличането му не превишават възможните ползи?

Детелина Симеонова, адвокат

Г-жо Симеонова, единствено екологичните норми ли са причина добивът на шистов газ да не бъде допускан?

Върховният административен съд излезе с решение, с което отмени отказа на РИОСВ-Варна, с което се стопираше проучването на шистов газ в района на Генерал Тошево – село Рогозина. За широката общественост излизат само екологичните проблеми и те се оборват с нов метод, който не е фракинг. Извън това обаче в Закона за подземните богатства има противоречие с няколко конституционни правни норми, с които се засягат основни права на българските граждани. На първо място, че личната собственост е неприкосновена, че природните богатства са изцяло собственост на българската държава и че земеделската земя е национално богатство, което може да бъде използвано за друго предназначение само в належащи случаи и в интерес на обществото. Но според Закона за подземните богатства, който спечели право да проучва, след това става и собственик на самата концесия. В закона не е уредена и технологията на запазване на хумусния слой. Добруджа е богата заради чернозема, който притежава. Той трябва да бъде отстранен и съхранен при специални условия и след 35 години концесия може да бъде възстановен и върнат на собствениците. Нали разбирате, че този собственик може и да го няма, а негови наследници да са незаинтересовани от състоянието на имота си. Това е изключително сериозен проблем. Шистовият газ и Закона за подземните богатства, с цялото противоречие на конституционни норми, предполагат сезиране на Конституционния съд, който обаче в България за съжаление не работи за гражданите поради ограничения обем на субектите, които трябва да го сезират. В България няма конституционна жалба, която да упражнява всеки един от гражданите. Според мен, това трябва да бъде заложено в реформата на правосъдието, за да може този съд да заработи, защото всички имаме конституционни права, които трябва да бъдат защитавани. Те принадлежат на всеки един гражданин.

Ако частна компания реши на определено място да добива шистов газ, означава ли, че земята става автоматично нейна собственост!

Да, принудително я отчуждава от държавата. А добитият газ не е собственост на държавата, както е записано в Конституцията, а е собственост на концесионера, което е в противоречие с конституционните норми.

Земеделците в района на Добруджа притеснени ли са?

Те са изключително притеснени. Там, където е имало добив на въглища, е лунен пейзаж. Така ще е и с шистовия газ. Добруджа осигурява всеки трети хляб на трапезата на българина, което означава риск за зърнения баланс, ако тази тенденция пробие път.

Разумът пред бизнеса, кое ще се случи?

Какво означава бизнеса. Тук се засягат бизнес интереси на много малки хора, които са основна маса. Това ще ги нахрани ли и напред във времето за техните наследници ще им осигури ли поминък? Не.

„Лунните пейзажи“, както Вие ги наричате, настъпват ли?

Да. Това е абсурдно. В Италия това е невъзможно да се случи. Няма да има политик, който да прокара подобно нещо. Той ще направи самоубийство на собствената си държава.

Кой български политик прокара това „правило“?

Историята датира от 2009 г. Правителството на Сергей Станишев обяви търга. От там вече е необратимо и трябваше да бъде спряно. Имаше един мораториум от НС, който лесно би бил отменен сега.

Кой можеше да го спре?

Всяко едно правителство. Отменя се мораториумът и всичко тръгва отново. Незабавно трябва да се промени Законът за подземните богатства, в частта в която стават собственост на концесионера, в частта в която има принудително отчуждаване на земеделски имоти. Мисля, че земеделците няма да си дадат земята. Ще има огромни протести.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.