Целият земеделски сектор е стресиран

Снимка:

Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите в България

- Г-н Синапов, защо банките в страната отказват да кредитират животновъдите?

- Не мога да Ви обясня защо отказват кредитиране, но мога да обясня как предишни години животновъдите получаваха част от субсидиите през банките. Държавен фонд „Земеделие” издава удостоверения всеки един бенефициент по коя програма, с колко животни, с колко декара пасища е кандидатствал и какви субсидии има да получава. Две-три получавахме част от субсидиите предварително през банките, като си плащахме една минимална лихва. Но за съжаление тази година банките в цялата страна отказват. Това е голям проблем.

В момента ние се нуждаем от ресурси, за да можем да заредим с фураж, слама, люцерна за зимата. Миналата година тогавашният министър на земеделието се срещна с Асоциацията на банките в България. Тогава те заедно обявиха, че средствата за отрасъл „Животновъдство” са подсигурени – и национални, и европейски.

В момента ние все още нямаме яснота. Може би затова и банките се притесняват, дали са подсигурени средствата, които да влязат в целия сектор „Животновъдство”. Може би това е проблемът на банките. Миналата година по това време животновъдите получихме по програма „Де Минимис” неголямо финансиране. Тази година и това финансиране го няма. Надявам се някой да реагира. В момента ни трябват средства да подготвим животните за зимата.

- Минали години министерството е давало гаранции пред банките, както казахте и с тази среща миналата година. А сега обръщали ли сте се към МЗХ за още една такава среща, щом банките са толкова притеснени?

- На последния консултативен съвет, когато г-н Греков встъпи в Министерство на земеделието и храните, ние поставихме тези проблеми. Обръщали сме се към МЗХ и министъра, че цялото ни земеделие е несигурно. Всички процеси в държавата създават тази ситуация. Целият земеделски сектор е стресиран, не само животновъдите. Няма нищо сигурно и подсигурено. По това трябва да се работи. Казвали сме им по какъв начин могат да станат нещата – по програмата „Де минимис” могат да се вкарат част от средствата в отрасъла, но това не се случи. Когато се събираме на съвета, даваме предложения. Друг е въпросът до каква степен се приемат и до каква степен се реализират нашите идеи.

- Асоциацията на животновъдите не е съгласна с взимането на заем от 1 млрд. лева от държавата. Излезели сте с официална позиция по този въпрос?

- Не сме съгласни с това, защото министърът на земеделието коментира, че този заем се взима, за да могат да се изплатят субсидиите на животновъдите. Не бива цялото общество да се заблуждава, защото нашите средства са заложени още от миналата година. Не е удачно за държавата в момента да се взима този заем. Това все пак е мнение.

- Организирахте протестите пред Министерството на земеделието. Планирате ли други протести?

- Да, организирахме такива протести. Надявам се да не останем погрешно разбрани. На протестите преди месец бяхме притеснени, че не са подсигурени средствата – и национални, и европейски. Тогава бяха малко колеги, защото лятото е много важен сезон. Подготвяме се за зимата, прибираме продукция и т.н. Целият сектор продължава да е притеснен. Нямаме никакви гаранции. Това са важни сектори и няма значение кой управлява. Управляващите са притеснени по-скоро от това да оцелеят, а мисля, че не ги интересува какво ще свършат. За нас е важно да си защитаваме интересите и ще продължаваме да го правим. Трябва да е ясно на всички без значение от коя партия е министърът, че ние няма да допуснем животновъдите да се върнат на положението от преди 5 години.

Всеки земеделски производител знае какво трябва да получава. Не пожелавам на никого да е министър в такава ситуация, в която няма да могат да се изплатят субсидиите. Беше предвидено, както миналата година, част от субсидията да бъде изплатена през октомври, а другата – след Нова година. Сега чуваме изявления, че ще започнат изплащането през месец декември. Беше предвидено през месец октомври да се платят част от средствата, както беше и миналата година. Това е едно отлагане с два месеца, което за нас е много лошо. Ситуацията в момента за целия земеделски сектор е лоша. Не знаем какво се случва със следващия програмен период. Бяхме предложили субсидиите да се изравнят за всички съседни на нас държави. Не знаем дали това предложение е защитено в Брюксел. Защо българският животновъд ще получава за овца 40 лв., а гръцкият – 40 евро? България си плаща членството в Европейския съюз. Това показва, че българските чиновници не искат или не знаят как да защитят интересите на нашите производители.

- Въпреки тези притеснения не сте говорили за някакви протести?

- През месец август целият земеделски сектор е ангажиран. Когато изтече месецът, няма да имаме друг ход - трябва да се защитим. И пред медиите казваме какво ни притеснява. Но отново заявявам - дано не ни разберат погрешно. Всичко, което предлагаме, е възможно, не искаме невъзможни неща. Септември – октомври ако не се изплатят средствата на животновъдите, няма да имаме друг ход освен да защитим интересите си с протести. Това казахме и преди месец на протеста пред министерството. Тогава ни чуха през медиите. Сега повтаряме същото.

- Пред какви предизвикателства са изправени животновъдите през лятото?

- Лятото е много важен сезон за нас, защото прибираме, слама, фураж. Използваме момента, когато колегите зърнопроизводители произвеждат фуражи по време на самата жътва, за да можем да ги дадем на по-изгодна цена. Когато те ги вкарат в складовете, тяхната цена се оскъпява. Затова използваме този момент, за да си заредим животните. Животните трябва да са подготвени за зимата.

- Защо е толкова важно тези средства да се разплатят през октомври, а не, както казахте, че се планира - през декември?

- Всяка една стотинка, която влиза в земеделието, е важна и е по-добре да влиза по-рано. Специално за животновъдството е важно, защото сега ни трябват средствата, за да заредим фуражи, сено, слама, люцерна – сега ни е важно. Предишните управляващи направиха така, че плащанията да се дават на две части – една част през октомври, другата част през декември. Това е много добър вариант. Но сега чувам, че първите плащания ще започват през декември. Тези коментари ни притесняват, че нямаме нищо подсигурено. Земеделският сектор е много важен и приоритетен за държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.