Защо се спука ценовият балон на земята у нас

Снимка:

Радослав Христов, зам.-председател на НАЗ

- Г-н Христов спука ли се имотният балон?

- Още преди година бях един от хората, които прогнозираха, че това ще се случи. В момента това вече е факт.

- С 50% скочиха цените през последните 3 години, сега на какво сме свидетели?

- В различните региони цената на земята е различна. На места има и до 100% увеличение. Сега виждаме едно успокояване на пазара по региони, има и драстично връщане на цените надолу. До какви нива – е трудно да прогнозирам. Едно от нещата, които успокоиха пазарите на земя, е новината, че след 2014 г. няма да има право на плащане. Мотивите на една голяма част от хората да инвестират в земя беше да гарантират обема на стопанствата си като икономически единици, за да не фалират. Говоря най-вече за по-малките, които притежават по-малко декари, от порядъка на 200, 300, 500, 1000. Другата група бяха т. нар. инвестиционни фондове, създадени с една друга „идеална цел“. Като усетиха накъде духа вятърът, спряха да инвестират в тази насока. Нещо повече, дори започнаха да разпродават големи комасирани масиви, като съответно искат по-висока цена за тях. Тук въпросът е спорен дали по-малкото трябва да струва повече или по-голямото. Обратно на търговията на едро, ако мога така да го сравня. Мисля, че в този случай те няма да спечелят. Другата група инвеститори са т. нар. случайни инвеститори – доктори, адвокати и какви ли още не, които се чудеха къде да инвестират своите средства – дали в земеделска земя, сгради или да играят на тото. В крайна сметка купуваха земя, като решиха, че ще спечелят много. Мисля, че оправданията няма да им се случат.

- Те бяха убедени, че ще спечелят повече от рента, отколкото от лихви в банката, нали така?

- Да! И точно това спука балона. Защото няма как да получаваш по-добра печалба, ако си вложиш парите в земя, която да преотдаваш за ползване, отколкото ако ги вложиш в банка. Също така искам да ви кажа, че ще бъдем свидетели и на успокояване на рентите. Там на практика също имаше драстично увеличение. Там повлия не само цената на пазара на земя, но и световните цени на зърнените култури. Мисля, че тази година ще бъдем свидетели на по-ниска средна рента спрямо 2012 година.

- Значи ли, че треската за земя приключи?

- Действително всички тези фактори на пазара на земя неминуемо ще доведат до драстично успокояване и намаление на цената като цяло. Възможностите за покупка на земя са пряко свързани и с цените на продуктите, които произвеждаме в България.

Вижте видео за цените на земята у нас...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.