Законът за ГМО е изключително вреден за българската наука

Снимка:

Доц. Божин Божинов, декан на Агрономически факултeт в Аграрен Университет, Пловдив

- Доц. Божинов, как ще коментирате Закона за генномодифицираните организми?

- Законът за ГМО е изключително вреден за българската наука. Беше приет под популистки натиск, никой не чу мнението на научните среди и благодарение на така засилени медийни изяви, подкрепени от определена търговска верига, се получи приемане на закон, драстично разминаващ се със съответната директива на ЕС.

- Не е ли парадоксално - забрана за отглеждане на ГМО и в същото време легална възможност за продажба на продукти в търговската мрежа?

- Няма как да избегне българската хранителна индустрия използването на суровини с генномодифициран произход, защото те са на пазара от 1986 г., разпространени са в целия свят, влагат се и защото са доказано безопасни за човека, за животните. Затова се използват масово в целия свят, вкл. и в страните от ЕС.

- Казвате доказано безопасни, така ли?

- Абсолютно. Няма нито един вреден ефект от тях, доказан такъв който да е довел до щети за здравето на когото и да било.

- Какво е становището на науката по този въпрос?

- Става въпрос, че около 4 млрд. души ежедневно се хранят с храни, съдържащи ГМО и не виждаме да има проблем. Стотици милиарди животни и птици се хранят с такива продукти и няма изменение в здравния им статус. Тоест, при този изключително широкомащабен вариант, в който можем да съберем данни от целия свят, от различни системи на отглеждане, култивиране, поддържане на животните, се вижда, че няма проблеми.

- Да разбирам ли, че сте за отглеждане на ГМО?

- Категоричните отговори невинаги са верните отговори. В науката работим с конкретни факти, затова мнението на учените е, че всеки един продукт трябва да бъде охарактеризиран поотделно. Това се случва за много продукти, само за генномодифицираното инженерство имаме забрана с презумцията за вредност.

- Доц. Божинов, някой би си помислил, че гоните някакви лобистки интереси.

-Интересно за какво лобирам, единствено за изчистване на истината и да се прецизират нещата. В случая се работи със забрана на технология, тоест имаме сбъркана концепция. Не се забраняват продуктите, а се забранява технологията. Аз съм срещу това и бих лобирал за обективна оценка на фактите. 

- Твърдите, че площинте, върху които са отглеждани ГМО растения, могат да бъдат използвани за биопроизводство?

- Да, няма никакъв проблем. Единствената причина биологичните земеделци „маниакално“ да избегнат генно инженерните продукти е идеологическа. Те нямат научни факти, които да докажат, че ГМО продуктите пречат на биологичната система за земеделие. Така че няма причина, нито е променена почвата, нито водата или който и да е от елементите на околната среда при отглеждане на генно инженерни продукти. Естествено ще важат правилата, които са за всяко едно биологично земеделие, следващо конвенционалното и необходимите преходи. 

Автор: Диана Александрова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.