1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Пътят към био-то минава през обединение, обучение и механизация, казва Росица Телкеджийска, производител на биозеленчуци

Пътят към био-то минава през обединение, обучение и механизация, казва Росица Телкеджийска, производител на биозеленчуци

И конвенционалните производители трябва да кажат: „Стоп“ на химичните продукти!

 

 - Защо био?

Аз избрах био-то, защото е здравословно. Биопродуктите много повдигат имунитета. Над 90% от храната, която аз и моето семейство консумираме, е органика и това е естествената храна. Това е истинската храна от природата.

Аз съм биологичен производител от 12 години. Смея да кажа, че никога не съм била конвенционален производител. Откакто съм на терен, съм в органиката.

 - Разкажете за биостопанството.

Отглеждаме основно зеленчуци на площ от 230 дка - моркови, картофи, лук, цвекло, пащърнак. В оранжериите, които са 10 дка, отглеждаме краставици, домати, чушки, патладжан, салати, спанак и много подправки.

Ние работим само на собствена земя. Инвестициите ни са в земя и не само - стараем се да облагородяваме и района.

 - С какво допринасяте за опазването на околната среда?

Климатът много се изменя и ако не положим всички усилия в запазване на природата, тя ще си регулира сама процесите. Смятам, че и конвенционалните производители трябва да кажат: „Стоп“ на химичните продукти.

Нашият стимул е да отгледаме здрави и силни растения, за да не им даваме възможността да се разболяват. При органиката ние не ползване никакви химикали и пестициди. Но когато има заболяване или неприятели, ние ползваме масла и природни продукти.

Торенето основно е с продукти, които са на базата на извлеци от водорасли, от рибни продукти, от животински продукти. Това е основното торене, което се използва в нашето биологично стопанство.

При биологичното производство е много по-голямо обгрижването на растенията. Малко са ни по-ниски добивите от конвенционалните, но това няма значение. Радостта е да произведеш чистия продукт.

 

RT

 - Освен в земя, в какво друго инвестирате?

При биологичното производство ръчният труд е много голяма част от производството и се налагат инвестиции в земеделска техника, за да механизираме процесите. Това са трактори, поливни системи, комбайни за изваждане на кореноплодните зеленчуци, прецизни сеялки, окопни машини. Следващата ни цел е закупуването на много прецизна техника, тип роботика, за окопаване, използване на GPS и много други технологии.

Колкото по-бутиково е едно производство, толкова по-малко е произведената продукция и толкова по-висока е себестойността на продукта. Когато се оптимизира едно производство, с по-голяма площ, с механизация, съответно произведеният килограм продукция е с по-ниска себестойност.

 - Защо е важно продукцията да е сертифицирана като био?

Сертификатът показва произхода на продукцията. Той дава възможност за реализация в магазинната мрежа и е гаранция за качеството на продукта.

Сертификатът оскъпява много малка част от биопроизводството, но когато говорим за малки фермери, които имат два-три декара полско или оранжерийно производство, в цяла Европа се практикува групова сертификация, като по този начин се оптимизират разходите.

 

RT

 - На какво Ви научи земеделието?

Земеделието възпитава на търпение. Една работа трябва да бъде извършвана с любов и сърце. Земеделието ни връща към предците ни. Към природата. Аз съм дете на земеделци и се уча от примера на родителите ми. Освен това изпитвам изключително голяма радост да работя със земята.

 - Това е семеен бизнес, но осигурявате и заетост. Каква?

Екипът ми се състои от 25-26 човека. Заетостта е целогодишна. Благодарна съм на всички мои колеги. Моето семейство също е свързано със стопанството, с производството. Всички технологии се внедряват от моя съпруг. Имам малка дъщеричка, която помага при дегустацията на зеленчуците. Имам и двама сина, които също помагат, защото за мен е важно да минат от миенето на моркова и карането на тракторите, до внедряването на софтуерите.

 - Как да се стимулират производителите да се обърнат към био-то? Европа има амбициозни цели по отношение на биопроизводството.

Необходимо е обединение, обучение и механизация. Обединението и създаването на организации на производители ще позволи да се намалят разходите и да сме конкурентни на европейските държави. Европа възнамерява да отделя повече средства за биоземеделие, но ние трябва да създадем система на производство и система на усвояване на средствата на базата на реално произведен продукт. Субсидиите са допълнителна мотивация, когато човек знае какво прави и защо го прави.

Също така – много е важно знанието. Знанието на потребителя. Знанието на производителя - какво прави с почвата, със себе си и с природата. Това е много дълъг процес и много бавен. Нищо не може да стане с магическа пръчка.

RT

 - Какво е Вашето вдъхновение за развитие?

Доволният клиент ме мотивира да увеличавам площите си. Човек трябва да изпитва радост от това, което прави. Една от основните причини, заради която си заслужава да се занимаваме с биологично производство, е това, че съхраняваме природата, съхраняваме себе си и произвеждаме изключително ароматна, богата и вкусна храна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.